web analytics

Marșul Tăcerii – eveniment comemorativ la împlinirea a 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste

Iulia Modiga 5 iulie 2019 0

 Un eveniment de comemorare a victimelor deportarilor staliniste va avea loc sâmbătă, ora 09:30, în scuarul Academiei de Științe a Moldovei. Inițiativa aparține Blocului Unitatii Nationale.

„Invităm toată lumea de bună credință să comemorăm victimile celui mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 Iulie 1949 a avut loc al doilea val de deportări staliniste din Basarabia, atunci când peste 40 de mii de români basarabeni au fost deportați în Siberii de gheață. La împlinirea a 70 de ani de la acele tragice zile, vă invităm să pornim într-un marș al tăcerii din scuarul Academiei de Științe spre gara feroviară din Chișinău, unul din locurile de unde au fost încărcați în vagoane pentru vite și duși spre nicăieri, la mii de kilometri distanță. Marșul Tăcerii.’  se mentioneaza in descrierea evenimentului.

Cu o invitatie la eveniment a venit si Ion Mărgineanu, octogenarul care a parcurs 600 de km pe jos de la Bălți la Alba Iulia in luna noiembrie a anului centenar.

Președintele BUN, Ion Leașcenco a declarat  invită la Marșul Tăcerii inclusiv deputați din actual Parlament.

„Invităm la Marșul Tăcerii deputații din actualul Parlament. Pe oamenii ce au coloană vertebrală și pe cei cărora nu le este indiferentă soarta zbuciumată a zecilor de mii de români basarabeni deportați în siberii de gheață. Așteptăm să ni se alăture nu doar deputați unioniști ci și președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi și Dumitru Diacov, doi aleși ai poporului ce vin din familii ce au avut de suferit în urmă deportărilor.”

Într-o postare pe Facebook, Leașcenco a vorbit despre semnificația acestei tragice zile:

„O zi tristă în istoria acestui chinuit colț de țară.
Se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia. Deportările din noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 (operațiune denumită conspirativ IUG) s-au făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, complicilor ocupanților germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliției germane și românești, membrilor partidelor politice, gardiștilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

În acea tristă noapte au fost deportați în Siberia și Kazahstanul de Nord peste 35 mii de basarabeni, în majoritatea lor etnici români moldoveni și în cea mai mare parte femei și copii. Acesta a fost al doilea val de deportări din Basarabia.” a conchis Leașcenco.

Amintim  în noaptea dinspre 5 spre 6 iulie 1949 a avut loc cel mai mare val al deportărilorÎn acea noapte fiind deportați peste 35 de mii de basarabeni, o parte din ei murind în drum spre taigaua siberiană.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »