web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Episcopia de Bălţi condamnă comportamentul agresiv al slujitorilor din cadrul Patriarhiei Ruse

Liviu G. Stan 7 iulie 2019 0

 

Episcopia de Bălți a venit cu o poziție publică în legătură cu un incidentul petrecut sâmbătă, 6 iulie, de Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, în scuarul Gării de Nord din municipiul Bălți.

Slujitorii Episcopiei de Bălţi şi Făleşti, care aparține de Patriarhia Moscovei, au împiedicat oficierea slujbei de pomenire, de către Episcopia de Bălți, a sufletelor celor deportați.

„Slujitorii Episcopiei de Bălţi a Mitropoliei Basarabiei au venit în scuarul Gării Feroviare de Nord, din municipiul Bălţi, la invitaţia domnului Nicolae Uncuţă, preşedintele Asociaţiei Victimelor Represiunilor Politice, pentru a comemora, în mod paşnic, o pagină tragică din istoria acestui ţinut – deportările staliniste. Ora oficierii slujbei de pomenire, conform invitaţiei, era 07.30. Din cauza preoţilor Episcopiei de Bălţi şi Făleşti (Patriarhia Moscovei) prezenţi la ora 07.30 în scuarul Gării Feroviare de Nord (cu toate că timpul rezervat lor a fost 09.00 – 15.00), slujba de pomenire a început cu o întârziere de 40 de minute şi a fost oficiată doar parţial, motivul scurtării sfintei slujbe fiind intervenţia brutală a preoţilor promoscoviţi peste slujitorii Episcopiei de Bălţi, interzicându-le, în mod abuziv, să oficieze slujba de pomenire, somându-i, în acelaşi timp, fără a avea vreun drept, să părăsească incinta scuarului Gării Feroviare de Nord”, se menționează într-un comunicat de presă.

„Episcopia de Bălţi condamnă comportamentul agresiv şi descalificant al fiilor duhovniceşti ai Patriarhiei Moscovei, arătat, în ziua de 6 iulie 2019, în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălţi, şi-i îndemnă, în duhul Evangheliei, să renunţe la acţiuni dezonorante pentru slujitorii altarului care aduc multă sminteală între creştini. În acelaşi timp, Episcopia de Bălţi respinge acuzaţiile nefondate, formulate de preoţii din jurisdicţia Patriarhiei Moscovei, conform cărora slujitorii Episcopiei de Bălţi ar fi venit în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălţi fără invitaţie şi pentru a crea disensiuni şi tulburări. Episcopia de Bălţi constată că preoţii din jurisdicţia Patriarhiei Moscovei au rostit, cu multă duşmănie, cuvinte jignitoare la adresa ierarhului şi clericilor din cadrul Episcopiei de Bălţi şi-i îndeamnă pe viitor să se abţină de la orice formulare ofensatoare. Episcopia de Bălţi regretă mult cele întâmplate, în ziua de 6 iulie 2019, în scuarul Gării Feroviare de Nord din municipiul Bălţi, şi-şi cere scuze de la victimele regimului totalitar comunist în numele tuturor celor implicaţi în incident. Totodată, Episcopia de Bălţi anunţă că este deschisă spre dialog şi conlucrare, pentru ca, în pace şi frăţietate, rămânând în duhul ultimelor întâlnirii între cei doi patriarhi – Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Sanctitatea Sa Chiril, Patriarhul Bisericii Ruse – a arăta că ortodocşii, indiferent de jurisdicţie, pot lucra împreună spre prosperarea credinţei ortodoxe”, se mai arată în comunicat.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »