web analytics

Parlamentul European vorbește despre deblocarea asistenței financiare pentru R. Moldova

Iulia Modiga 17 iulie 2019 0

 

În Parlamentul European au avut loc noaptea trecută dezbateri privind situația din Republica Moldova. Pe fondul instalării Guvernului Sandu, care și-a asumat lupta împotriva corupției și reforme, șefa diplomației de la Bruxelles, Federica Mogherini, a precizat că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova ar putea fi deblocată.

Uniunea Europeană a urmărit situația din ultimele luni și ani. Ne bucurăm că Republica Moldova are acum un guvern hotărât să lupte cu corupția și să reformeze țara. Acum un an situația era realmente critică: alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului, fuseseră anulate, printr-o decizie dubioasă. Acesta a fost un moment dificil în relația noastră cu Republica Moldova. A trebuit să luăm decizii neplăcute, dar necesare, când am suspendat asistența macro-financiară pentru că Republica Moldova nu-și îndeplinea propriile angajamente. Am fost ușurați când noul Guvern a început să se funcționeze și când criza constituțională s-a rezolvat într-un mod clar și pașnic. Contactele cu noii omologi de la Chișinău au fost foarte intense. Pregătim măsuri concrete ca să susținem Republica Moldova pe baza reformelor din Acordul de Asociere și asta ar însemna și deblocarea asistenței macro-financiare”, a spus Mogherini, citată de Radio Chișinău.

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, din partea UE, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost blocată în vara anului 2018, după mai multe evenimente politice care au stârnit îngrijorare la Bruxelles, inclusiv anularea victoriei lui Andrei Năstase la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »