web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

George Damian: Ameninţarea Moscovei a devenit reală la graniţa României. Forțele pro-ruse din R. Moldova câștigă poziții-cheie

Iulia Modiga 22 august 2019 0

 

Istoricul George Damian consideră că la granițele României  se manifestă un pericol real: acapararea de către forțele pro-ruse a Republicii Moldova. Într-un articol publicat în Adevărul, Damian semnalează că nu va mai dura mult și proiectul rusesc în stânga Prutului va fi dezvăluit.

Sursă foto: axios.com

Sursă foto: axios.com

„(…) ameninţarea Moscovei a devenit reală la graniţa României: în Republica Moldova încet-încet forţele pro-ruse au preluat majoritatea poziţiilor cheie în stat. La momentul oportun va dispărea şi cea mai mică urmă de „pro-europenism“ la Chişinău, idioţii utili vor fi îndepărtaţi şi vom vedea care este adevăratul proiect rusesc între Prut şi Nistru”, scrie George Damian.

În articol, jurnalistul analizează modificările de pe scena politicii internaționale care au impact asupra României. În primul rând, arată acesta, ar fi vorba despre faptul că realismul câștigă teren în fața politicii internaționale de tip „societate deschisă”, iar actorii în acest joc sunt președintele SUA Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin.

Ca de obicei în România avem o „defazare“: susţinătorii politicii internaţionale de tip „societate deschisă“ sunt pe val exact în momentul când epoca lor ar fi trebuit să apună, ceea ce duce la tot felul de false interpretări şi pierderi de oportunităţi. Lipsesc din prim plan în mare parte oamenii capabili să vorbească limbajul realismului în politica internaţională – de aceea vocea României se aude încet spre deloc. Asta se vede foarte clar atunci când vine vorba de Uniunea Europeană, Ucraina şi Republica Moldova. Majoritatea ideilor, analizelor, proiectelor legate de aceste zone sunt „defazate“ în relaţie cu ceea ce se întâmplă de fapt, de aici şi suma de confuzii sau aiureli.  Singura dimensiune în care există coerenţă şi adaptare la mersul curent al evenimentelor este cea a securităţii de tip dur, securitatea militară, apartenenţa la NATO şi parteneriatul cu SUA. Aceasta este linia pe care se înscrie cea de-a doua vizită a preşedintelui Iohannis la Casa Albă, primul preşedinte care a avut două astfel de vizite într-un singur mandat. Mesajele transmise de la Washington se referă la chestiuni legate de securitate: prezenţă militară, protecţie cibernetică, asigurare cu energie”, mai notează Damian, precizând că propaganda rusească a fost vizibilă în ultima perioadă în abordarea acelor puncte de pe lista întâlnirii de la Casa Albă.

Citiți articolul integral în Adevărul.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »