web analytics

Patru instituții de învățământ românesc din regiunea transnistreană, câștig de cauză împotriva Rusiei

Natalia Zgherea 18 septembrie 2019 0

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia la plata sumei de 126 000 de euro ca prejudicii morale și 5000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii și părinții a patru școli cu predare în limba română aflate în stânga Nistrului. Potrivit unui comunicat al Asociației Promo-LEX, hotărârea CEDO a fost făcută publică pe 17 septembrie.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice 8 hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, prima hotărâre se referă la cauza Iovcev și alții 13, împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse. „Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari”, precizează Promo-LEX.

Amintim că în februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila și șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană separatistă, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa-zisa „vamă”, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga”.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »