web analytics

Ion Moraru, membru al rezistenței antisovietice, a trecut la cele veșnice. „Cred în bunul Dumnezeu și în veșnicia neamului românesc!”

Ana Marchitan 9 octombrie 2019 0

 

Ion Moraru, fostul deținut politic, care s-a opus regimului sovietic de ocupație, având ca valori credința în Dumnezeu și în veșnicia neamului românesc, a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani.

Cred în bunul Dumnezeu şi în veşnicia neamului românesc, urăsc de moarte minciuna ruso-bolşevică şi voi lupta până la moarte împotriva ei”. Acesta este crezul cu care Ion Moraru din s. Mândâc, Drochia, La numai 17 ani, s-a opus regimului sovietic.

Ion Moraru a fost, alături de Vasile Țurcanu și Petre Lungu, fondator al organizației antisovietice „Sabia Dreptății”. Acest grup de rezistență armată antisovietică, cu sediul în Liceul Pedagogic, din Bălți, a fost activ în timpul perioadei staliniste. Grupul a fost descoperit de NKVD în 1950, iar membrii săi arestați.

Ion Moraru a fost judecat și condamnat ca „dușman al poporului, deosebit de periculos social”, stabilindu-i-se, după ispășirea pedepsei, exilarea pe un termen de 10 ani în regiuni îndepărtate ale URSS. Timp de un an, Ion Moraru a fost întemnițat în același lagăr din Ekibastuz ca și Aleksandr Soljenițin. Ulterior, el a scris și publicat volumele „Pustiirea” (2005), „Treptele infernului” (2007) și „Fata cu miros de busuioc” (2011).

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »