web analytics

Ucraina ar putea asigura R. Moldova cu gaze

Natalia Zgherea 9 octombrie 2019 0

În următorul sezon de încălzire, Ucraina intenţionează să asigure R.Moldova cu gaze chiar dacă acestea ar putea să nu mai fie livrate de concernul rus „Gazprom”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, citată de Radio Chișinău, acest lucru este prevăzut de un ordin al Guvernului ucrainean cu privire la unele particularităţi ale sezonului de încălzire 2019/2020, potrivit căruia „Naftogaz” şi companiile sale fiice trebuie să asigure furnizarea în R. Moldova a gazelor europene importate fără participarea „Gazprom”.

Contractele privind livrarea de gaze din Rusia în Republica Moldova şi Ucraina expiră la sfârşitul anului 2019. Altele noi nu au fost semnate, din cauza că autorităţile de la Kiev şi Moscova nu au ajuns la un numitor comun privind condiţiile pentru tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina. În astfel de circumstanţe, Ucraina îşi rezervă gazul necesar, achiziţionându-l din Europa.

În iunie, „Ukrtransgaz” a propus şi R. Moldova să importe gaz din UE prin sistemul de transport de gaze al Ucrainei, în condiţiile în care tranzitul gazelor ruseşti prin acesta ar putea fi suspendat începând cu noul an.

„Întârzierea construcţiei interconectoarelor România-R. Moldova (conducta de gaz Ungheni-Chişinău) face ca partea moldovenească să depindă de noi negocieri cu „Gazprom”. Iar utilizarea capacităţilor sistemului ucrainean de transport al gazelor va reduce riscurile potenţiale ce ţin de posibila întrerupere a tranzitului de gaze naturale din Federaţia Rusă şi va garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii moldoveni”, a menţionat „Ukrtransgaz”, propunând Chişinăului „să-şi creeze propriile rezerve de gaze în depozitele subterane ucrainene, pentru a asigura aprovizionarea neîntreruptă cu gaze a consumatorilor R. Moldova în iarna anului 2019/2020”.

Capacitatea totală în punctele de conectare dintre Republica Moldova şi Ucraina permite transportarea a până la 15 milioane de metri cubi de gaze pe zi, ceea ce acoperă pe deplin necesităţile consumatorilor din R. Moldova.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »