web analytics

Deputat al României cere autorizarea de urgență a dosarelor medicilor din R. Moldova

Natalia Zgherea 11 octombrie 2019 0

 

Vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Daniel Popescu, solicită Ministerului Sănătăţii să îmbunătăţească procedura soluţionării dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova. Acesta a precizat că procedura greoaie de soluţionare a dosarelor de autorizare a medicilor din Republica Moldova i-a fost semnalată de către medicii basarabeni la biroul său parlamentar.

Sursă imagine: medicalnet.ro

Sursă imagine: medicalnet.ro

Daniel Popescu, deputat USR, a precizat că mulţi dintre medicii din R. Moldova care îşi doresc să se angajeze au deja oferte de angajare de la spitalele din România, deţin şi cetăţenie română, dar întâmpină greutăţi pe parcursul procesului de obţinere a dreptului de exercitare a practicii medicale pe teritoriul României.

„Potrivit prevederilor legale în vigoare, cererea de recunoaştere a titlului de medic specialist ar trebui soluţionată în maximum 90 de zile de la data înregistrării dosarului complet la Ministerul Sănătăţii. În realitate, unii medici aplicanţi aşteaptă o soluţie de aproape un an. Este regretabil faptul că procedura de autorizare a medicilor specialişti din R. Moldova are un randament atât de scăzut, în condiţiile în care nevoia de medici specialişti în spitalele româneşti este foarte mare”, a declarat Popescu.

Deputatul a arătat că doar la nivelul judeţului Suceava gradul mediu de ocupare cu medici este de 65%. A mai subliniat că la Spitalul Municipal Vatra Dornei gradul de ocupare este de 64%, la spitalul din Câmpulung Moldovenesc de 54%, Spitalul Orăşenesc Gura Humorului este într-o situaţie şi mai gravă, cu 48% grad de ocupare, iar Spitalul de Boli Cronice Siret ajunge doar la 41%.

„Ca atare, solicit Guvernului, prin Ministerul Sănătăţii, să ia măsuri concrete de dinamizare şi eficientizare a acestei proceduri, de exemplu, prin simplificări birocratice şi prin suplimentarea cu personal, pentru a permite celor dornici să lucreze în România să facă acest lucru în cel mai scurt timp, cu respectarea criteriilor legale şi profesionale”, a punctat Daniel Popescu.

În opinia acestuia, pe lângă dinamizarea şi eficientizarea procedurii de autorizare a medicilor din R. Moldova, Guvernul ar trebui să adopte şi să implementeze mult mai multe măsuri în vederea reducerii deficitului de personal calificat din sistemul românesc de sănătate.

„Dată fiind gravitatea problemei, Ministerul Sănătăţii ar trebui să încurajeze întoarcerea acasă a specialiştilor români care lucrează peste hotare, precum şi atragerea în ţara noastră de absolvenţi de medicină străini, în special din Republica Moldova, dar dornici să lucreze în România. În plus, este  bine cunoscut faptul că universităţile de medicină româneşti pregătesc anual foarte mulţi studenţi străini, care au ales să studieze în ţara noastră datorită prestigiului şi calităţii învăţământului din aceste instituţii de învăţământ”, a subliniat deputatul.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »