web analytics

Eurodeputat de la București cere în Parlamentul European dreptate în cazul sutelor de mii de români din Ucraina

Natalia Zgherea 11 octombrie 2019 0

 

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a cerut în Parlamentul European anularea imediată a articolelor din Legea Educației din Ucraina.

Sursa foto: husi.info

În Parlamentul European, Traian Băsescu a cerut anularea imediată a articolelor din Legea Educaţiei din Ucraina, care interzic predarea orelor în limba minorităţilor, în condițiile în care în Ucraina trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limva română.

„Săptămâna aceasta, în Parlamentul European a fost prezentată situaţia din Ucraina. Cu această ocazie am avut o intervenţie legată de drepturile minorităţii române de a învăţa în limba maternă;
Interpelare adresată Comisiei Europene:

„Deşi minorităţile din Ucraina şi-au pus speranţe în promisiunile electorale ale Președintelui Zelenski, potrivit noului ministru al educației din Ucraina, Hanna Novosad, citez, „școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană. Fac precizarea că, în Cernăuți, Odesa și Transcarpatia, trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română. Kievul trebuie să înţeleagă faptul că minorităţile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruşi, au dreptul să-şi păstreze limba, obiceiurile şi cultura, prin aceasta contribuind la îmbogăţirea patrimoniului de valori culturale ale Ucrainei. Soluţia pentru încetarea acestui contencios social între minorităţile de pe teritoriul Ucrainei şi puterea politică de la Kiev este anularea imediată a articolelor din Legea Educaţiei, care interzic predarea în limba minorităţilor. Acest acțiune este cu atât mai mult necesară, cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »