web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Cristian Tudor Popescu: O blondă

Victor Crăsescu 20 octombrie 2010 1

O rusoiacă brunetă, lamă de baionetă în ciuda jumătăţii şi ceva de veac trecută peste ea, întreabă cu un aer meditativ prin care circulă o boare fin ameninţătoare: „Credeţi că e bine ca trupele pacificatoare să fie retrase din Transnistria? Sunt în număr de 1.200, dar mulţi dintre ei au familii şi case acolo. Doar statul major ar putea să plece. Şi, presupunând că se retrag toţi, dacă izbucneşte apoi un conflict armat între Moldova şi Transnistria? Va interveni NATO? Rusia va sta deoparte? Oare nu există pericolul repetării unei situaţii de tip Georgia?”

Nu pot să spun cum se numeşte distinsa doamnă, piesă grea a Moscovei, deoarece selecta Trilaterală Washington-Paris-Tokyo este o întâlnire închisă. În schimb numele celei care i-a răspuns doamnei Kremlinului o să-l dau, asumându-mi consecinţele.

„Aici nu e vorba de 1.200 de ofiţeri sau simpli soldaţi. Dacă un singur soldat rus cu un kalaşnikov se află pe teritoriul Transnistriei sub steag rusesc, Constituţia Republicii Moldova este încălcată. Mai întâi să respectăm legea şi apoi discutăm despre ce e oportun şi ce nu. Cât priveşte conflictul armat, nu ne purtaţi de grijă, nici vorbă de aşa ceva în relaţiile cu Transnistria. Dacă sunt retrase trupele ruseşti, totul va fi rezolvat cu răbdare, prin negocieri.”

Frazele acestea au fost rostite într-o perfectă engleză british, cu nobleţe şi demnitate, fără ostilitate, dar ferm, de o blondă. Inteligentă, fără umbră de kitsch pe ea, cât se poate de vie şi liberă în exprimare, dar cenzurată de bun simţ. Se numeşte Natalia Gherman, este viceministru de externe al Moldovei şi negociator-şef al noului acord de colaborare cu UE. Fiica fostului preşedinte Mircea Snegur, dacă vă mai amintiţi. Luările ei de cuvânt au fost cele mai aplaudate de cotoşmanii cărunţi ai Americii, Europei şi Asiei-Pacific, personaje ale căror gesturi valorează nu vrei să ştii câte milioane de euro bucata.

Tot Natalia Gherman a fost cea care i-a răspuns unuia dintre cei mai importanţi demnitari ai Europei şi NATO care a sugerat că o platformă comună, nu doar un pact de neagresiune între partide, este necesară actualei conduceri de coaliţie a Moldovei pentru a-i învinge pe comunişti şi a rezolva problema Transnistria. Reuşind un echilibru cum rar am văzut între a fi respectuoasă şi în acelaşi timp curajoasă, doamna Gherman i-a replicat supergreului atlantic că soluţia pentru comunism şi Transnistria stă, în mod decisiv, în puterea Bruxellesului şi constă în integrarea cât mai grabnică a Moldovei în UE. „Când Moldova va fi o ţară europeană, ea va cuprinde în mod paşnic şi natural ambele maluri ale Nistrului”.

Aş fi vrut ca această fair lady să fie ministrul de Externe al României. Căci persoana care ocupă acum acest post a fost singurul vorbitor al cărui discurs n-a stârnit nici măcar aplauze de complezenţă, doar o tăcere plictisită care m-a făcut să mă foiesc pe scaun de jenă. Într-o engleză mai bună decât a d-lui preşedinte Băsescu, dar rigidă şi aproximativă pentru un ministru de Externe, Excelenţa Sa a produs nişte plăci aglomerate din rumeguşul limbii sale. Mi-a amintit prin platitudinile crispate de unul Chebeleu, fost patriot-adjunct tot pe la Externe, pe vremea lui Ion Iliescu.
Scuzele mele celor care s-au apucat să citească acest articol crezând că e vorba de Elena Udrea.

Sursa: Gândul

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. my web 14 iunie 2018 at 13:22 - Reply

    I just want to mention I am very new to blogging and honestly liked this blog. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly have impressive posts. Bless you for revealing your website.

Leave A Response »