Vice-ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a declarat în cadrul unui interviu publicației ruse ”Kommersant”, că negocierile pentru soluționarea conflictului transnistrean ar trebui să continue în baza respectului reciproc și a respectării obligațiilor asumate prin semnarea unor documente în ultimii douăzeci de ani.
”Nu suntem de acord cu faptul ca politicienii de la Chișinău să dea vina pe pacificatorii noștri. Să învinuiești Federația Rusă că pacificatorii ruși sunt o piedică în calea înaintării – este incorect,” a mai adăugat Grigori Karasin.
Tot el a mai completat că din cauza ”federalizării” Republicii Moldova procesul de soluționare a conflictului transnistrean a stagnat. Moldova trebuie să revadă legea care reglementează statutul Transnistriei, adiptată de către Parlamentul de la Chișinău în anul 2005, care de facto transformă această regiune într-o unitate administrativ-teritorială pe malul stâng al Nistrului. Aceasta lege este expirată, iar acest lucru trebuie să-l înțeleagă și politicienii moldoveni. Nu se poate vorbi statutul Transnistriei în cadrul unei federații sau confederații, dacă nu este anulată legea care stabilește cadrul normativ și care face imposibilă această abordare.
Întrebat dacă federalizarea este singura soluție, G. Karasin a răspuns că ea este una dintre soluții, iar decizia aparține Chișinăului și Tiraspolului.
Grigori Karasin a mai declarat că este împotriva analogiilor, referindu-se aici la eventualitatea instalării unei baze militare pe teritoriul Transnistriei ca în Abhazia și Osetia de Sud: ”Cu Transnistria avem o istorie diferită. În timpul destrămării URSS aici existau forțe militare sovietice, care au salvat regiunea de la vărsare de sânge. Și continuă să o salveze. Este important că poporul Transnistriei are încredere în militarii ruși și tratează prezența lor ca o condiție importantă pentru un trai confortabil și stabil. Discursurile externe despre faptul că Rusia ar dori să-și construiască aici un avanpost au un caracter artificial. Nu ne interesază asemenea lucruri. Ne dorim soluționarea corectă a conflictului transnistrean.”
Grigori Karasin a mai comentat și decizia autorităților de la Chișinău de a interzice simbolurile comuniste:
„Delegaţia noastră s-a întâlnit la Chişinău şi cu preşedintele Nicolae Timofti, şi cu ministrul de Externe. În cadrul acestor întrevederi noi am subliniat un singur lucru: Rusia, în calitate de stat unde secera, ciocanul şi steaua sunt imprimate pe drapelul Victoriei, niciodată nu va reacţiona calm faţă de asemenea decizii. Nu exclud că forţele sănătoase din Moldova, cu timpul, vor contesta această decizie şi vor da o apreciere juridică unor astfel de acţiuni nechibzuite.”
Foto: powerpolitics.ro