Ministerul Economiei a făcut public Raportul privind activitatea Portului Internaţional Liber „Giurgiuleşti” pentru primul semestru al anului 2012. Potrivit raportului, publicat pe site-ul Ministerului Economiei, volumul investiţiilor în Portul Internaţional, pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2012, a depăşit suma de jumătate de milion de dolari, atingînd valoarea de 600 mii dolari SUA. Volumul total al investiţiilor în Portul Internaţional, pe întreaga perioadă de activitate a acestuia, conform situaţiei din 1 iulie 2012, a constituit aproximativ 58,9 mln. dolari SUA, informează InfoPrut cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
Investitorul General, ÎCS „Danube Logistics” SRL, a investit 48,7 mil. dolari SUA, iar S.C. „Trans Cargo Terminal” SRL, care a efectuat construcţia şi exploatarea terminalului cerealier – 7,3 mil. dolari SUA. În afară de aceasta, menţionăm, că se realizează noi proiecte investiţionale ale companiilor ÎCS „TRANS BULK LOGISTICS” SRL – exploatarea terminalului pentru păstrarea uleiului vegetabil (volumul investiţiilor cca. 2 mil. dolari SUA), „DUNAV-TIR” SRL – acordarea serviciilor de expediţie (0,4 mil. dolari SUA), ÎCS „Happy House” SRL – producerea materialelor abrazive (0,6 mil. dolari SUA).
Actualmente, în Portul Internaţional sînt înregistraţi 34 de rezidenţi. În perioada de gestiune au fost înregistraţi 8 rezidenţi, excluşi 4 rezidenţi, iar la alţi 2 rezidenţi activitatea a fost sistată.
Numărul angajaţilor rezidenţilor, ce activează pe teritoriul Portului Internaţional, la situaţia din 1 iulie 2012 era de 309 persoane, comparativ cu 270 persoane la situaţia din 1 iulie 2011. Salariul mediu lunar al angajaţilor a depăşit valoarea de 4,7 mii lei.
În cadrul Portului Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, activează deja un terminal petrolier, unul cerealier, un terminal marfar ce permite importul de utilaje şi materiale de construcţie, un terminal de ulei vegetal, un terminal de containere şi cargo general.
În semestrul I 2012 pe teritoriul terminalului petrolier al Portului Internaţional, au fost importate 35,6 mii tone de producţie petrolieră sau cu 1/3 mai mult decît nivelul semestrului I 2011, iar pe teritoriul vamal al Republicii Moldova fiind livrate 37,9 mii tone. La finele perioadei de raportare încă cca. 2,2 mii tone de produse petroliere erau depozitate. Majoritatea produselor petroliere importate (62%) au fost realizate la staţiile de alimentare cu combustibil ale ÎCS „Bemol Retail” SRL. Cealaltă parte a produselor petroliere a fost destinată pentru ÎCS „Petrom-Moldova”SA şi ÎM ”Rompetrol Moldova” SA. Investitorul General este disponibil să ofere serviciile terminalului şi pentru alţi agenţi economici, importatori de produse petroliere.
În luna ianuarie curent terminalul de mărfuri a demarat procesul transbordării mărfurilor. Per ansamblu, în semestrul I pe teritoriul portului au fost introduse 38,1 mii tone de mărfuri, toate fiind aduse din exteriorul ţării. În perioada de gestiune prin intermediul terminalului cerealier au fost exportate 41 mii tone, iar importate 36,5 mii tone de producţie cerealieră. La finele semestrului I 2012, pe teritoriul terminalului cerealier erau depozitate 2,6 mii tone 3 producţie cerealieră. Volumul total al serviciilor de păstrare a cerealelor a constituit pentru perioada de gestiune 7,6 mil. lei.
Notă. Portului Internaţional Liber este un proiect strategic de parteneriat public-privat, care urmează să asigure statornicia Republicii Moldova pe Dunăre şi va constitui un centru de dezvoltare a regiunii de sud a ţării, inclusiv având menirea de a asigura cu locuri de muncă populația din satele din zonă. Activitatea în Portul Internaţional se efectuează în conformitate cu prevederile Acordului de investiţii „Cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti”, aprobat prin Legea nr.7-XV din 17 februarie 2005 şi Legea cu privire la Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” nr.8-XV din 17 februarie 2005.