“Federația Rusă este principalul obstacol în calea obţinerii unei dinamici pozitive în procesele de reglementare a conflictelor din zona Parteneriatului Estic” – a declarat Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică, ieri, 5 septembrie 2012, în cadrul discursului susținut la Forumului Economic Internaţional din Crâniţa, Polonia, informează Serviciul de presă al formațiunii politice, citate de InfoPrut.
Potrivit preşedintelui PAD, rolul Federației Ruse în conflictele din Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud este destul de surprinzător. „De fiecare dată Rusia, practic, s-a poziţionat ca o parte a conflictelor, să nu mai vorbim de faptul că, în toate cele trei cazuri, Rusia a și provocat aceste conflicte. În același timp, Federația Rusă, în toate cele trei cazuri, este garant în procesul de negociere. Desigur, este un nonsens, atunci când o parte care a participat în conflict este garantul procesului de rezolvare a conflictului pe care l-a creat”, a subliniat Mihai Godea.
“Important este să ştim că în încercarea de a ajuta la rezolvarea situației de conflict, orice jucător se va confrunta după culise cu regia Rusiei. Care dintre actorii internaționali, fie că este vorba de un stat sau o organizație internațională, este atât de interesat de soluționarea acestor conflicte, încât să facă faţă ambițiilor rusești?” a întrebat retoric liderul PAD care a mai adăugat că Parteneriatul Estic nu poate juca un rol esenţial în rezolvarea conflictelor din regiunile vizate deoarece Parteneriatului Estic presupune din start alte priorități.
Președintele PAD a subliniat în schimb rolul tot mai activ al Uniunii Europene ca actor internațional în reglementarea acestor conflicte și mai ales în cazul conflictului transnistrean.
„În cele din urmă, aș dori să rețineți că, obiectiv, Uniunea Europeană ar putea juca un rol esențial pozitiv în soluționarea conflictului transnistrean. Totuşi, pentru asta este nevoie de bunăvoință din partea Rusiei. În plus, este necesar ca autoritățile moldovenești, la rândul lor, să înceteze să imite procesul de negocieri, și să înceteze să caute prin soluționarea problemei transnistrene dividende personale şi de propagandă ieftină.”, a concluzionat Mihai Godea la finalul discursului său.
La Forumul Economic Internaţional de la Crâniţa au fost invitaţi cu intervenţii speciale şi vice-preşedinţii PAD Corneliu Gurin şi Viorel Chivriga, dar şi Secretarul General al PAD Eugen Buzgan, se mai arată în același comunicat de presă