Într-un interviu acordat în exclusivitate postului de radio Europa Liberă, premierul moldovean, Vlad Filat, a declarat înaintea vizitei pe care trebuie să o efectueze la Moscova între 10 – 11 septembrie 2012 că procesul de integrare europeană al Republicii Moldova nu este pus în pericol de negocierile bilaterale pe care statul pe care îl reprezintă le poartă cu partenerii săi strategici, inclusiv cu Federația Rusă.
Conform opiniei lui Vlad Filat: ”Relaţiile cu Federaţia Rusă urmează a fi aduse în conformitate cu cele scrise în acordurile bilaterale, cele declarate de atâtea ori. Aici am în vedere Parteneriatul Strategic. Eu nu am în vedere doar activităţile care vizează domeniul economic. Aici este vorba şi de domeniul umanitar, care vizează educaţia, cultura, sutele de mii de oameni din Republica Moldova care muncesc în Federaţia Rusă şi aşa mai departe.”
În același interviu, premierul moldovean a confirmat că inițiativa de organizare a acestei vizite aparține Republicii Moldova, iar agenda acesteia este una complexă și vizează domenii cheie de cooperare dintre cele două state partenere: economie – îmbunătățirea condițiilor pentru export pentru agenții economici, producători de vinuri, dar și alte produse de origine din Republica Moldova , energie – contractul ce vizează stabilirea prețului pentru livrarea gazelor naturale, tranzitul de gaze naturale, calitatea resurselor energetice furnizate, precum și datoriile acumulate de-a lungul timpului în regiunea transnistreană.
Vlad Filat a mai adăugat în acest context că datoriile pentru livrările de gaze naturale vor constitui probabil unul dintre cele mai dificile subiecte de discuție: ”Încă suntem în negocieri, suntem în proces de finalizare a proiectului de acord interguvernamental, în domeniul energetic. Către vizita la Moscova va fi aprobat mandatul pentru echipa de negociatori, care va avea la bază şi proiectul acordului. Îl vom prezenta la Moscova şi urmează negociatorii să purceadă la procesul direct de negocieri. Şi eu sper, către sfârşitul acestui an, noi vom avea contractul semnat pentru livrarea gazelor naturale.”
Printre documentele care vor fi semnate la Moscova în timpul vizitei premierului moldovean, Vlad Filat, se numără: acordul între ministerele afacerilor interne de cooperare ale Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, în domeniul dezvoltării regionale, dar şi un acord între Institutul de Istorie de la Chişinău şi cel din Federaţia Rusă. Un consens de principiu se va căuta pentru acordul interguvernamental în domeniul energetic, precum şi pentru acordul care vizează politica migraţională, acordul privind readmisia.
În cadrul aceleiași vizite se va mai discuta și problema soluționării conflictului transnistrean. Șeful executivului de la Chișinău a ținut să sublinieze faptul că interesele naționale ale Republicii Moldova nu vor fi prejudiciate, iar soluția pentru rezolvarea problemei transnistrene trebuie să fie găsită la Chișinău. Federația Rusă este un actor important în acest proces, iar rolul ei, alături de OSCE și Ucraina, nu trebuie să fie neglijat.
Vlad Filat a mai adăugat și faptul că vectorul european al politicii externe a Republicii Moldova nu poate fi schimbat și condiționat de evoluția procesului de negociere a conflictului transnistrean: ”Deciziile vor fi luate în Republica Moldova. Toate discuţiile pe care le purtăm, toate negocierile pe care le avem şi vor fi în continuare vor avea la bază interesul Republicii Moldova. Nimeni şi niciodată nu va reuşi, cel puţin, pe mine să mă influenţeze în a lua alte decizii decât interesul naţional al ţării mele. Iar interesul naţional, la ora actuală, este de a dinamiza şi mai mult procesul de integrare europeană, de a aduce ţara noastră în albia firească, acolo unde-i este locul, în spaţiul geografic şi valoric european, având relaţii excelente cu partenerii noştri din est: Ucraina, Federaţia Rusă şi aşa mai departe.”
La finalul interviului, Vlad Filat, a confirmat că discuțiile în cadrul AIE pentru desemnarea candidaturii pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă nu au avut loc. În acest context nici procedura de solicitare a agreementului nu a fost lansată.