Forumul investiţional organizat de Ministerul Economiei şi Camera de Comerţ Americană în Republica Moldova, AmCham, a adunat zeci de companii din Europa de Sud-Est la Chişinău, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
În deschiderea Forumului, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a prezentat oportunităţile şi instrumentele investiţionale cu care operează în prezent Republica Moldova. Printre acestea se numără privatizarea întreprinderilor cu capital de stat, proces aflat în plină desfăşurare şi la care agenţii economici pot depune dosare până la 6 decembrie, Parteneriatele Public-Private, proiecte de eficienţă energetică, parcurile industriale, Zonele economice libere, etc.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, cheia succesului rezidă acum în sinergia dintre investiţiile publice şi cele private, iar ţările în tranziţie, cum este Republica Moldova oferă oportunităţi importante de dezvoltare a unor afaceri deja testate în ţări industrializate.
Ministrul Economiei a subliniat că în domeniul eficienţei energetice se finalizează crearea cadrului normativ şi instituţional, inclusiv regulamentele pentru auditorii energetici şi pentru companii de servicii energetice (ESCO), sunt deja structurate pachete de finanţare de peste 100 de milioane de euro, astfel această piaţă reprezentând un potenţial estimat la nivelul miliardelor de euro.
Valeriu Lazăr a salutat interesul oamenilor de afaceri străini pentru Republica Moldova, investiţiile străine directe, dar şi know how-ul occidental în domenii productive fiind necesare în primul rând pentru asigurarea unei creşteri economice durabile, care să ducă la sporirea şi diversificarea ofertei la export, crearea de noi locuri de muncă cu salarii competitive.
Oficialul a apreciat rolul MIEPO în organizarea forumului, totodată subliniind importanţa paricipării Camerei de Comerţ moldo-americană, AmCham, în organizarea Forumului şi în general în dialogul cu autorităţile de la Chişinău. În context, ministrul Economiei a precizat că AmCham este una din cele mai active şi bine organizate asociaţii ale oamenilor de afaceri.
MIEPO şi Agenţia Proprietăţii Publice a organizat pentru participanţii la for vizitarea întreprinderilor scoase la privatizare, a Parcului industrial Tracom, a Zonelor Economice Libere, etc.
În cadrul sesiunilor plenare şi sectoriale ale Forului, au fost prezentate oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova, progresele în procesul negocierilor privind crearea Zonei de comerţ liber aprofundat şi comprehensiv cu Uniunea Europeană, DCFTA, informaţii privind Parteneriatul Public Privat în atragerea investiţiilor, precum şi sectorul IT în Moldova.
De asemenea, au fost organizate mese rotunde în sectoarele IT, eficienţa energetică din Republica Moldova şi Parteneriat Public Privat, cuprinzând sectoarele de interes pentru oamenii de afaceri prezenţi la For.