De la 1 ianuarie 2013 Ucraina a preluat președinția anuală a OSCE, pe fundalul criticilor legate de atingerile aduse drepturilor omului și de abaterile de la normele democratice în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2012. Volodymyr Fesenko a vorbit despre prioritățile ucrainene în OSCE și despre perspectivele îmbunătățirii imaginii Ucrainei în Occident.
Într-un interviu acordat Agenției de știri și analize a Mării Negre- Karadeniz Press, directorul centrului de analiză politică „Penta” din Kiev, Vlodymyr Fesenko, a afirmat că printre sarcinile de bază ale președinției ucrainene în cadrul OSCE se numără „reglementarea conflictelor înghețate, stabilirea măsurilor de încredere și securitate în spațiul OSCE, utilizarea potențialului Organizației pentru asigurarea securității energetice, promovarea dezvoltării economice, inclusiv prin dezvoltarea unor noi coridoare comerciale și de transport”.
Potrivit sursei, directorul centrului „Penta” a subliniat faptul că Ucraina va iniția „un dialog nou în cadrul OSCE privind noile principii ale regimului de control asupra forțelor armate convenționale din Europa, care va trebui să țină cont de interesele țărilor-membre OSCE, indiferent dacă acestea fac sau nu parte din diverse formațiuni politico-militare”. În plus, „Ucraina va acorda o atenție importantă consolidării eforturilor OSCE în lupta cu provocărilor actuale și amenințările la adresa securității, cum ar fi terorismul, traficul de persoane și de droguri, criminalitatea cibernetică, criminalitatea transfrontalieră organizată”, a mai spus acesta.
Un aspect esențial este și cel referitor la faptul că statul ucrainean s-ar putea să se afirme mai mult în procesul reglementării conflictelor prelungite în spațiul post sovietic, în special, „în căutarea soluțiilor pentru problema transnistreană, chiar și din simplul considerent că diplomația ucraineană este implicată în procesul de negocieri”.
Cu toate acestea, Volodymyr Fesenko atrage atenția asupra faptului că soluționarea conflictului transnistrean depinde într-o măsură decisivă de Rusia și de poziția conducerii de la Tiraspol.
Menționăm că realizarea obiectivelor trasate de Ucraine în OSCE depind și de timpul scurt al președenției în cadrul Organizației. În plus, unele obiective reprezintă forma prin care statul ucrainean încearcă să schimbe opinia Occidentului cu privire la problemele legate de drepturile minorităților și de abaterile de la normele democratice.