Materialul a fost realizat în cadrul campaniei „Jurnaliştii pentru şanse egale şi diversitate”
Autoare: Natalia Porubin, Tatiana Rotaru, Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Victimele traficului de persoane continuă să-şi trăiască tragedia încă mulţi ani după eliberarea din mrejele traficanţilor. Respinse de societate şi de familie, cele mai multe dintre ele nu reuşesc să-şi găsească un rost în viaţă şi ajung din nou în trafic. Situaţia este şi mai gravă pentru femeile care se întorc acasă cu prunci născuţi de la violatori.
Vândută pentru 500 de lei, o sticlă de rachiu şi un sac de varză
Constituiţi în structuri bine organizate, traficanţii racoleaza victimele prin intermediul anunţurilor din ziare, dar şi mergând din casă în casă. Familiile sărace se lasă uşor convinse să-şi trimită un copil la muncă peste hotare. Astfel, o fetiţă de 12 ani a fost vânduta în robie chiar de propria mama. Fata a revenit gravidă din trafic, iar familia spune că nu mai vrea să ştie nimic de ea. Cazul acestei copile nu este singular. Adolescentele sunt la mare căutare pe piaţa serviciilor sexuale şi costă mai mult. Când se întorc acasă, majoritatea lor sunt trecute de 18 ani, iar unele au şi copii născuţi în urma violurilor.
Potrivit Valentinei Seuţă, angajată a Centrului de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Traficului de Fiinţe Umane, pe parcursul ultimilor ani, centrul a acordat asistenţă unui număr mare de tinere traficate peste hotare. Valentina Seuţă spune că centrul a asistat un caz când o fată de 16 ani a fost vândută de mama sa pentru 500 de lei, un sac de varză şi o sticlă de rachiu.Datele Organizaţiei Mondiale pentru Migraţie arată ca la momentul racolării, fiecare a cincea victimă este minoră.
Sărăcia şi violenţa – principalele cauze
Continuare Centrul de Investigații Jurnalistice