Experții agenției Stratfor au analizat raportul realizat de Uniunea Europeană (20 martie) referitor la situația Politicii Europene de Vecinătate și au constatat că influența fracțiunilor politice pro-europene din Republica Moldova a slăbit, mai ales după prăbușirea coaliției de guvernământ. Ideea rămâne valabilă, chiar dacă în raportul Uniunii Europene sunt notate progresele înregistrate în relațiile dintre Rep. Moldova și UE.
Din analiza experților de la Stratfor reiese că „deși pretinde contrariul, Uniunea Europeană s-a confruntat cu dificultăți semnificative în relațiile sale cu statele vecine, în special cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Uniunea Europeană a făcut public un raport cu privire la politica sa de vecinătate, în care atestă progrese în relațiile sale cu Republica Moldova și Georgia din ultimul an, spre deosebire de Ucraina, cu care a cunoscut un regres vizibil. În realitate, influența fracțiunilor politice pro-europene a slăbit în această perioadă de timp”.
Prin urmare, chiar dacă acest lucru nu înseamnă că țările deja menționate au întors totalmente spatele Europei și se îndreaptă spre Rusia, „perspectiva acestor țări de a se apropia de Uniunea Europeană, și mai puțin să adere la UE, se diminuează”.
În plus, potrivit Stratfor, chiar și în cele mai reformatoare țări precum Republica Moldova și Georgia, este dificil să observăm sferele unde au fost realizate progrese în relațiile UE.
Astfel, în ceea ce privește Republica Moldova, raportul UE remarcă evoluții pozitive privind acordurile de asociere și de liber schimb între Chișinău și Bruxelles. „Cu toate acestea, prăbușirea recentă a coaliției pro-occidentale de guvernământ a aruncat țara într-o stare de paralizie politică. Acest colaps a deschis posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, care ar putea finaliza cu o revenire a Partidului Comuniștilor de orientare pro-rusească. Chiar dacă comuniștii nu vor reuși să recâștige controlul asupra guvernului, este probabil ca impasul politic să sufoce orice proces semnificativ de integrare între Republica Moldova și Uniunea Europeană”, se arată în analiză.
Potrivit experților, „Moscova deține pârghii importante în toate cele trei țări și ar putea câștiga dividende politice și economice de pe diminuarea perspectivelor de integrare. Cu toate acestea, scindările politice interne din Ucraina, Republica Moldova și Georgia limitează impactul oricărei puteri din exterior, inclusiv a Rusiei. În aceste condiții, fiecare dintre cele trei guverne vor fi încerca să păstreze ambele opțiuni în politica lor externă”.
Totodată, Uniunea Europeană și-a slăbit pozițiile nu doar în urma situației politice interne din aceste țări, dar și din cauza aprofundării crizei economice și politice din Europa, fapt care a redus din concentrarea blocului asupra vecinilor săi estici. „Toți acești factori ne permit să spunem că integrarea în continuare a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în structurile europene să devină din ce în ce mai puțin probabilă”, concluzionează experții de la Stratfor.