Federația ONG pentru Dezvoltare – FOND în parteneriat cu Ministerul Român al Afacerilor Externe a lansat etapa pilot a Fondului de Mobilitate pentru Experți România – Republica Moldova. Aceasta este susținută financiar de către MAE din bugetul de asistență pentru dezvoltare și își propune sa faciliteze mobilitatea experților din sectorul neguvernamental din cele doua state și transferul de expertiză transfrontalieră.
Fondul de Mobilitate reprezintă o acțiune de follow-up a celei de-a doua ediții a Forumului ONG România – Republica Moldova (mai 2011) cand a fost evidențiată nevoia creării acestuia pentru a sprijini transferul de cunoștințe și expertiză între reprezentanți ai societății civile din cele două țări.
Proiectul se adresează experţilor din societatea civilă și mediul academic din România și Republica Moldova, urmând ca, într-o etapă viitoare, fondul să fie deschis și altor categorii (de exemplu jurnaliști). Grantul se acordă persoanelor fizice, iar un expert poate beneficia de o singură finanţare în cadrul unui ciclu de finanţare (3 luni).
Acțiunile eligibile pot include participarea la conferinţe și seminarii, precum și întâlniri de lucru și de coordonare, activităţi de mentorat, consultanţă și formare ale căror beneficiary sunt organizaţii ale societăţii civile sau comunitatea, sub condiţia ca aplicanţii să fie implicaţi ca persoane resursă.
În plus, vor fi susţinute acţiuni cu efect de multiplicare și replicare, cu rezultate cu impact pe termen mediu și lung. Se vor finanţa cu precădere acele activităţi care au obiective practice, transfer de expertiză, lucru pe proiecte concrete, training sau producerea unor rapoarte și studii.
De asemenea, sunt încurajate acele acţiuni care răspund priorităţilor strategice ale României în materie de asistenţă pentru dezvoltare. În primul rând vor fi sprijinite activităţi din sfera tranziţiei spre democraţie și reconstrucţia statului, guvernanţă democratică, reforma administrativă, sprijinul pentru societatea civilă, mass-media; rezolvarea conflictelor. De asemenea, pot fi susţinute și activităţi ale societăţii civile din domeniile mediu, educaţie și sănătate.
Prima rundă pilot este lansată pentru perioada 15 martie – 15 iunie 2013 și este deschisă pentru experții din România și Republica Moldova (inclusiv din regiunea transnistreană).
Mai multe detalii aici.