La Chişinău a avut loc conferinţa „Realizări şi provocări în dezvoltarea regională în contextul cooperării internaţionale”, organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Printre participanţi s-au regăsit reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţii civile, mediului de afaceri, corpului diplomatic şi autorităţilor publice locale, anunţă Serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.
În cadrul conferinţei au fost prezentate progresele înregistrate, experienţa acumulată în procesul de dezvoltare regională, precum şi priorităţile de dezvoltare a regiunilor Republicii Moldova.
Ca invitat la eveniment, premierul Vlad Filat a precizat că politica Guvernului de dezvoltare locală are drept obiectiv reducerea dezechilibrelor regionale de dezvoltare prin implementarea proiectelor de investiţii şi stimularea creşterii economice în regiunile defavorizate. Totodată, Executivul şi-a propus realizarea unei politici de dezvoltare echilibrată prin asigurarea consecvenţei între politicile naţionale sectoriale şi politicile economice de dezvoltare locală, încurajarea iniţiativele la nivel local/regional şi promovarea culturii de cooperare între autorităţile publice centrale şi locale.
Prim-ministrul Filat a menţionat că în Programul de guvernare este planificată constituirea către anul 2012 a agenţiilor de dezvoltare regională Chişinău, UTA Găgăuzia şi Transnistria, armonizarea Strategiei naţionale de dezvoltare regională şi a strategiilor regionale de dezvoltare pentru regiunile Nord, Centru şi Sud, în vederea îmbunătăţirii planificării teritoriale şi localizării investiţiilor, precum şi perfecţionarea mecanismului de finanţare a dezvoltării regionale de la bugetul de stat prin Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.
De asemenea, şeful Cabinetului de miniştri a amintit că prin intermediul asistenţei tehnice din partea Uniunii Europene a fost elaborată Legea privind dezvoltarea regională, care în mare măsură este armonizată cu legislaţia europeană. Au fost aprobate Regulamentele cadru ale Agenţiei de Dezvoltare Regională, precum şi cel al Consiliului Regional pentru Dezvoltare. De asemenea, au fost create Agenţiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru şi Sud, acestea reuşind pe parcursul anului 2010 să-şi aprobe strategiile proprii pentru dezvoltarea regiunii. Totodată, a demarat implementarea proiectelor din mijloacele Fondului Naţional pentru Dezvoltare Regională, fiind creat un mecanism transparent de finanţare a proiectelor.
Foto: Gov.md