Fundația Moldova din SUA (Moldova Foundation) a găzduit o întâlnire în Washington, D.C., pentru a discuta despre ultimele evoluții de pe scena politică din Republica Moldova.
La reuniune au participat reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale cu programe în Republica Moldova, precum și foști oficiali guvernamentali americani. Participanții au ajuns la concluzia că legile recent adoptate de Parlamentul Republicii Moldova sunt în contradicție cu angajamentele de drept asumate de conducerea statului și amenință să submineze realizările Republicii Moldova în dezvoltarea unui sistem democratic pluralist.
„Acțiunile recente întreprinse de către diferite agenții și sucursale ale Guvernului Republicii Moldova, inclusiv legile adoptate de Parlament, pare să contravină angajamentelor Rep. Moldova și amenință să submineze realizările sale în dezvoltarea unui sistem democratic pluralist și aspirațiile de a consolida statul de drept”, a declarat William Hill, fostul șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova.
În ultimele săptămâni, au existat o serie de acțiuni în care organismele guvernamentale par să fi fost folosite mai mult în scopuri politice partizane. Cele mai recente modificări care afectează Curtea Constituțională, acordarea de puterea Parlamentului de a elimina judecătorii, sunt de interes special, ca dispozițiile propuse în contradicție atât cu principiul Constituțional, cât și de separare a puterilor conform standardelor europene.
„Legea deja promulgată, ridicarea pragului pentru partidele politice și blocuri pentru a obține reprezentarea în Parlament, afectează cadrul politic al democrației moldovenești și subminează în mod grav democrația multi-partid”, a declarat Rodger Potocki, Senior Director pentru Europa la National Endowment for Democracy.
„Spre regretul nostru, pachetul de legi care afectează principiile fundamentale ale funcționării democrației din Rep. Moldova au fost adoptate într-o zi, fără o consultare adecvată cu cetățenii și cu nerespectarea standardelor europene cu privire la reforma constituțională”, a conchis Vlad Spânu, președintele Fundației Moldova.
Adunați ca „prieteni ai Rep. Moldova la Washington”, participanții la întâlnirea din Washington, D.C. fac apel la toate forțele politice din țară de a pune deoparte interesele partizane și personal, în scopul de a lucra împreună.
Sursa: Comunicat de presă al Moldova Foundation