„Crucea Mântuirii Neamului Românesc nu trebuie să fie jertfa unei campanii politice și a unei lucrări antiromânești”, a declarat Valeriu Săhărneanu în cadrul unei conferințe de presă.
Iniţiatorii şi promotorii proiectului „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” au susținut o conferinţa de presă de presă cu tema „Precizări cu privire la Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, unde au luat cuvântul Valeriu Săhărneanu, directorul postului Vocea Basarabiei, Constantin Rusanovschi din partea Asociației Pro Basarabia și Bucovina și Părintele Mitrofor Petru Buburuz, Parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Chișinău.
Valeriu Săhărneanu a precizat că ideea Crucii de la Nisporeni a fost „un proiect popular, de sorginte românească care a îndemnat lumea să participe la inițierea unui pod de lumină între crucile construite și edificate (Onești și Putna)”, iar această „undă de lumină” să lege cele două malurile ale Prutului.
„Din acest motiv a fost numită Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, a subliniat reprezentantul postului radio Vocea Basarabiei.
„Crucea trebuie să rămână așa cum a fost botezată, ea nu trebuie să fie jertfită unei campanii politice și a unei lucrări antiromânești, care amintește de diversiunile de sorginte cominternistă”, a conchis acesta.
Constantin Rusanovschi a prezentat documente referitoare la donatorii proiectului și a făcut un scurt istoric al principalelor momente cu privire la monument. Acesta a afirmat că Veaceslab Țîbuleac este autorul înstrăinării acestui monument, argumentînd că, după ce traseul turistic propus de Țîbuleac ar fi intrat în vigoare, ar fi urmat ca tot acesta să încaseze și banii.
„Crucea se va numi în continuare Crucea Mântuirii Neamului Românesc, monument al demnității și identității noastre naționale”, a subliniat Rusanovschi.
Parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Chișinău, Părintele Buburuz, a ținut să precizeze că această întâmplare este un furt material, dar și intelectual, „o blasfemie”. „Acest lucru care se întâmplă este o blasfemie la adresa neamului și a bisericii”, a concluzionat acesta.
Sursă conferinței: Arhiva IPN.