De asemenea, au fost apreciate acţiunile realizate de autorităţile moldoveneşti în implementarea eficientă a Planului individual de Acţiune şi Parteneriat. Ca urmare, Anders Fogh Rasmussen i-a asigurat pe oficialii moldoveni de sprijinul Alianței în promovarea reformelor şi de disponibilitatea de a transmite expertiza statelor membre în consolidarea rolului Consiliului Suprem de Securitate al R. Moldova.
”Cooperarea NATO cu Republica Moldova nu este în contradicție cu statutul de neutralitate al țării consfințit în Constituție. Alianța are o experiență bogată de cooperare cu statele neutre și nealiniate de care poate beneficia și Republica Moldova”, a subliniat Secretarul General.
Potrivit sursei citate, Anders Fogh Rasmussen a reiterat sprijinul Alianței pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum și pentru eforturile depuse de autoritățile moldovenești în vederea soluţionării pe cale paşnică a diferendului transnistrean.
Tot astăzi, a fost solicitată asistenţa Alianţei şi a ţărilor membre în elaborarea unei Strategii Naţionale cu privire la apărarea cibernetică şi consolidarea capacităţilor Centrului pentru Securitatea Cibernetică de pe lângă Guvern. S-a subliniat importanța lansării în viitorul apropiat a fazei a III-a a Proiectului privind evacuarea şi distrugerea pesticidelor şi altor substanţe nocive de pe teritoriul R. Moldova, proiect realizat cu sprijinul financiar al ţărilor membre şi partenere NATO.
Prim-ministrul Iurie Leancă l-a invitat pe Secretarul General NATO să efectueze o vizită oficială la Chişinău, invitaţie care a fost acceptată.