Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României, a participat luni, la Bruxelles, la cea de-a patra reuniune a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, unde a pledat pentru susţinerea Republicii Moldova la summitul de la Vilnius.
Şeful diplomaţiei române a salutat progresele înregistrate de statele partenere în cadrul negocierilor Acordurilor de Asociere şi a Acordurilor Aprofundate şi Cuprinzătoare de Comerţ Liber, precum şi pe linia mobilităţii. Ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat, în acest context, avansul important realizat de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, prin finalizarea negocierilor pentru Acordul de Asociere şi pentru Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Comerţ Liber, precum şi progresul realizat în implementarea Planului de Acţiune pentru Liberalizarea Vizelor”, se arată într-un comunicat MAE.
Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. În acest sens, a pledat pentru crearea condiţiilor care să permită îndeplinirea tuturor etapelor necesare parafării şi, ulterior, semnării Acordului de Asociere şi Acordului Cuprinzător şi Aprofundat de Comerţ Liber cu Republica Moldova în 2014.
Reuniunea ministerială a avut ca obiectiv pregătirea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013), fiind un prilej pentru trecerea în revistă a progreselor statelor partenere de la summitul precedent desfăşurat la Varşovia (2011), a aşteptărilor statelor partenere în privinţa rezultatelor reuniunii din toamnă, precum şi a modului în care se va contura viitorul parteneriatului post-Vilnius.
Titus Corlăţean a reiterat importanţa strategică pe care România o acordă dezvoltării relaţiei cu statele din vecinătatea estică. A confirmat susţinerea Rep. Moldova pentru obţinerea unor rezultate ambiţioase la summitul de la Vilnius, care să contribuie la avansarea procesului de asociere politică şi integrare economică a statelor partenere şi care să confere perspectivă relaţiilor acestora cu Uniunea Europeană. De asemenea, ministrul a subliniat interesul României pentru viitorul parteneriatului post-Vilnius, astfel încât deciziile reuniunii să fie implementate rapid şi să genereze beneficii pentru statele partenere.