Ieri a fost ultima zi de cursuri pentru cei 30 de profesori, elevi și studenți români din Ucraina, Serbia și Republica Moldova, care au participat la Școala de vară „Noi, cetățeni interactivi ai Europei”.
După ce dis-de-dimineață au pornit spre Parlamentul României pentru o întrevedere cu Eugen Tomac- preşedintele Comisiei permanente pentru comunităţile de români din afara graniţelor- spre seară, de la ora 17.30, cursanții au asistat la o prelegere despre cetățenia europeană și despre conceptele înrudite.
Astfel, drd. Victoria Nedelciuc a abordat în cadrul cursului „Cetățenia europeană – de la statut la instrumente” subiecte de interes pentru participanți privind cetățenia română, cea europeană și a clarificat câteva dintre nelămuririle cursanților.
Și ce ar fi fost mai potrivit după un curs teoretic decât să admiri Bucureștiul de la înălțime? Imediat după terminarea discuției despre cetățenie, cursanții au purces spre cea mai înaltă clădire din București, Sky Tower- 137 metri înălțime, unde s-au bucurat de priveliște și au făcut poze ca să le aibă drept amintire.
Între timp, două doamne profesoare din Rep. Moldova ne-au mărturisit că sunt foarte mulțumite de școală și de organizarea acesteia. Școala de vară a fost un prilej să afle cât mai multe informații despre cetățenie și despre alte domenii de interes. Totodată, au afirmat că le-a plăcut foarte mult în București, plimbările prin oraș, în special în Centrul Vechi.
Grupul de acțiune comună ,,Inițiativă pentru Cultură Europeană”, format din Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Asociația Convergențe Europene și Facultatea de Litere a Universității din București organizează în perioada 4-11 august 2013, la București, a treia ediție a Școlii de vară ,,Noi, cetățeni interactivi ai Europei”. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutul ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni şi cel al Ministerului Afacerilor Externe al României, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.