,,Cea mai mare problemă a Republicii Moldova, cu părere de rău, este sărăcia. Noi trebuie să combatem acest fenomen, însă o putem face prin crearea locurilor de muncă. O astfel de prioritate se regăsește și în programul pentru o sută de zile a Guvernului”, a declarat joi premierul Iurie Leancă, în contextul deschiderii unui incubator de afaceri la Sîngerei.
La ceremonia de deschidere au participat şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova Dirk Shuebel, reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, dar și oameni de afaceri. Incubatorul a fost creat special pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Companiile rezidente vor beneficia de spaţii de producere sau oficii la preţ redus, consultanţă şi instruire antreprenorială, suport consultativ la achiziţionarea echipamentului, costuri de administrare minime și alte avantaje.
În acest context, Dirk Shuebel a menționat că pe teritoriul Uniunii Europene activează peste 900 de Incubatoare de afaceri. ,,În UE, 99% din companii reprezintă întreprinderile mici și mijlocii, iar 2 din 3 locuri de muncă sunt oferite anume de aceste întreprinderi”, a precizat acesta.
Pentru început, Incubatorul de Afaceri din Sîngerei va găzdui până la 20 companii. Cel puţin 30% din rezidenţi vor fi orientaţi spre producere, iar 70% vor lucra în piaţa serviciilor, cum ar fi contabilitate sau servicii de consultanţă în afaceri.
InfoPrut menţionează că potrivit Asociaţiei sociologilor şi demografilor din Republica Moldova, peste 41% din populaţia Republicii Moldova se află la limita sărăciei, iar 16% din populaţie duce permanent lipsa celor necesare. În ceea ce priveşte percepţia asupra propriului trai, conform unui studiu în baza unui sondaj efectuat la comanda sa de IMAS-INC Chişinău, cu suportul Fundaţiei Friedrich Ebert Stiftung, 11% din participanţii la sondaj au spus că în ultimul an nivelul lor de trai s-a îmbunătăţit, în timp ce aproape 35,8% au răspuns că s-a înrăutăţit, iar 51% afirmă că nu s-a schimbat deloc.