„Construcția conductei de gaz Iaşi-Ungheni nu are de ce să supere Rusia, deoarece locuitorii acestei ţări (Rep. Moldova- n.n.) au dreptul la gaze ieftine”, a declarat premierul României, Victor Ponta.
Ceremonia de inaugurare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi – Ungheni, la care au participat premierul Republicii Moldova Iurie Leancă, prim-ministrul României Victor Ponta şi Comisarul European pentru Energie, Guenther Oettinger, a fost şi un prilej pentru a transmite unele mesaje Moscovei. Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor „supăra”.
„Când începem un proiect nu ne gândim cine se supără, ne gândim cine beneficiază de pe urma lui”, a declarat premierul României.
„Nu cred că se supără, nu are de ce să se supere cineva, avem relaţii foarte bune cu Marele Vecin, noi şi dumneavoastră (Republica Moldova n.n.). Aici vorbim de dreptul fiecărui locuitor din Republica Moldova, din România şi din întreaga Europă de a avea un preţ la gaz mai mic”, a mai spus Ponta.
Premierul român a adăugat că de pe urma acestui proiect va beneficia nu doar Republica Moldova, ci şi România.
„Trebuie să vă spun cinstit că şi România va beneficia de pe urma acestui proiect. Nu este doar un cadou. România până în anul 2018 va avea producţie de gaze naturale suficientă pentru consumul nostru, dar şi pentru Republica Moldova. Când vorbim de gaze, de energie electrică, Strategia energetică a României include oricum şi Republica Moldova”, a adăugat oficialul român.
„Cea mai importantă bătălia a viitorului este securitatea energetică. Cred că e o bătălie pe care fiecare ţară din UE, dar şi Republica Moldova trebuie să fie gata să o dea. Cu cât mai multă siguranţă energetică cu atât mai bine va fi pentru locuitorii ţărilor noastre”, a afirmat şeful Executivului de la Bucureşti.
Iuriea Leancă a subliniat că tot ce s-a făcut în ultimii patru ani în statul de peste Prut nu a fost împotriva cuiva, „ci pentru cineva, a fost pentru cetăţenii Republicii Moldova, astfel încât să avem un stat european”.
„Proiectul de astăzi se încadrează perfect în procesul de integrare europeană. Apropo, acest deziderat a fost recunoscut şi acceptat şi de colegii de la Kremlin“, a conchis Iurie Leancă.
Surse: Privesc.eu.; Guvernul României