Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marţi, la Bruxelles, că semnarea unui acord de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE) ar putea duce la „dezgheţarea” conflictului transnistrean şi la „o slăbire a statalităţii moldoveneşti”, informează Itar-Tass.
„Problema transnistreană ocupă un loc special în problema asocierii R.Moldova cu UE”, a subliniat Rogozin, într-un discurs rostit la Institutul Regal pentru Relaţii Internaţionale „Egmont” din Bruxelles.
Potrivit lui Rogozin, în cazul în care Republica Moldova şi Ucraina vor intra în zona de liber schimb cu UE, Transnistria va fi afectată de „o blocadă economică totală”. Prin urmare, „asocierea cu Republica Moldova fără consultarea Transnistriei, în mod sigur, va duce la o slăbire a statalităţii moldoveneşti” şi la „dezgheţarea” conflictului transnistrean, a avertizat el.
„Trebuie să dăm dovadă de maximum de vigilenţă şi înţelepciune pentru a nu permite escaladarea tensiunii în zonele cu conflicte îngheţate. Rusia de nenumărate ori a solicitat Chişinăului să includă Transnistria în negocierile cu UE”, a subliniat oficialul rus. Totodată, acesta a amintit că mai mult de 700 de mii de persoane din Republica Moldova lucrează în prezent în Rusia, iar banii trimiși de aceștia acasă reprezintă o parte substanțială din bugetul republicii.
Summit-ul de la Vilnius sau Summit-ul Parteneriatului Estic va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie și este considerat un punct de cotitură în Politica de Vecinătate Estică a Uniunii Europene. Există așteptarea ca la acest eveniment, Republica Moldova să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, un prim pas pe calea integrării europene.