Noul Cod al Educaţiei a fost prezentat ieri pentru dezbateri de către ministerul de profil din Republica Moldova. O măsură importantă prevăzută în document se referă la studierea aprofundată a limbii române şi a limbii engleze în toate instituţiile de învăţământ.
Potrivit articolului 11, punctul 2, din Noul Cod al Educației „statul garantează formarea și dezvoltarea competenței de comunicare eficientă în limba română, după caz în limbile minorităților naționale, și cel puțin în două limbi de circulație internațională, din care una este limba engleză”.
Cu această ocazie subliniem că, în ciuda informațiilor care au circulat în presă, documentul nu conține nicio reglementare referitoare la statutul limbii ruse.
Proiectul mai prevede ca învățământul să fie obligatoriu până la vârsta de 18 ani. În plus, elevii din clasele primare vor primi calificative și nu note. După ce va fi definitivat, Codul Educaţiei urmează să fie avizat de Guvern şi aprobat de Parlament.
Reprezentații Ministerului Educației consideră că noul Cod al Educaţiei va contribui la eliminarea problemelor din domeniu.
„În primul rând, avem acces insuficient la etapa preşcolară. Avem o uşoară scădere a ratei de înrolare la gimnaziu, participare redusă la învăţare pe tot parcursul vieţii, acces redus la studii de calitate în învăţământul vocaţional tehnic şi acces limitat pentru persoanele cu cerinţe educaţionale speciale. De asemenea, sunt performanţe scăzute la evaluarea internţională PISA 2009 şi performanţe scăzute de la Bacalaureatul din vara acestui an”, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu.
Puteți consulta documentul aici.