La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Republica Moldova a parafat acordurile de liber schimb și de asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius. În acest context, va încerca Moscova să pună presiuni asupra Chișinăului pentru a-și schimba opțiunea?
După Summit-ul de la Vilnius, Rep. Moldova s-a apropiat și mai mult de Uniunea Europeană, scrie portalul NewEurope. Reacția Moscovei a fost exprimată de Dmitri Rogozin care afirma că „trenul Moldovei spre Europa va deraia în Transnistria”.
Dat fiind că Ucraina a ales trenul rusesc, o altă parte a Europei este supravegheată de Moscova. O altă astfel de zonă este regiunea transnistreană, al cărei conflict cu Rep. Moldova a fost un obstacol serios în calea europeană a celei din urmă.
Cei care sperau că odată cu venirea lui Șevciuk va fii pace n-au luat în considerare interesele Rusiei, mai scrie publicația.
NewEurope reamintește că, în așteptarea deciziei de la Vilnius, Evgheni Șevciuk a adăugat un articol la Constituția „țării” sale. Acest articol, 58-1, prevede că „legea transnistreană este parte a Legii federale a Federației Ruse”.
În acest context, ce va urma? O viitoare unificare cu Rusia? Șevciuk spunea, după parafarea celor două acorduri dintre Rep. Moldova și UE, că „Transnistria se confruntă cu probleme economice serioase”.
Pe de altă parte, Rusia este conștientă de pericolul economic și de izolarea politică. Multe state din spațiul ex-sovietic sunt atrase de promisiunile integrării europene, lucru valabil pentru Țările Baltice, Georgia, Azerbaijan.
După ce a încorporat Armenia în planurile sale ambițioase pentru uniunea economică, drumul spre republica caucaziană s-a închis. În ceea ce privește Ucraina, evenimentele recente de la Kiev sugerează că guvernul ucrainean este convins să urmeze calea Moscovei.
„Acum, mai rămâne rămâne Republica Moldova. Va însemna dorința Rusiei pentru un nou „Kalinigrad” o altă peninsulă izolată în Europa? Sau va încerca Rusia să pună presiuni asupra Moldova pentru a-și schimba opțiune, așa cum a făcut Ucraina? Și în caz contrar, va sprijini Moscova crearea unui nou stat independent?”, se întreabă NewEurope.