La întâlnirea cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, președintele Traian Băsescu i-a prezentat acestuia câteva situații de risc care ar putea afecta parcursul european al celui de-al doilea stat românesc.
Primul aspect semnalat de președintele României a fost lipsa de soluții în cazul conflictului transnistrean. ,,Primul şi cel mai important risc este Transnistria, unde pot să apară provocări, iar, din punctul meu de vedere, formatul de negociere 5+2, care viza găsirea unei soluţii pentru Transnistria, sigur, o soluţie favorabilă conceputului de integritate teritorială, suveranitate a Republicii Moldova, s-a dovedit ineficient”, a precizat acesta în cadrul unei declarații de presă susținută joi seară la Palatul Cotroceni.
Președintele României a precizat că la întrevederea cu Herman van Rompuy a ridicat şi problema ,,şicanelor care se fac şcolilor de limbă română din Transnistria” şi solicitat elaborarea unui concept de intervenţie a Uniunii Europene pentru sprijinirea autorităţilor de la Chişinău de rezolvarea a dreptului pe care îl au românii din regiunea transnistreană de a învăţa în limba română.
În viziunea președintelui Băsescu, cel de-al doilea focar de instabilitate în Republica Moldova ar fi Găgăuzia. ,, Probabil aveţi imaginea hărţii. Transnistria este pe frontiera răsăriteană a Republicii Moldova, iar Găgăuzia este o regiune din sudul Republicii Moldova. Deci, mâine ar urma să aibă loc această adunare a aleşilor locali de pe toate nivelurile, iar pe data de 2 februarie, contrar deciziei Judecătoriei de la Comrat, se preconizează desfăşurarea unui referendum pentru independenţa Găgăuziei. Am considerat că am obligaţia să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente şi, având în vedere că Uniunea Europeană este în formatul de negociere 5+2, să acţionăm, sau Uniunea Europeană să acţioneze în aceste direcţii, în favoarea integrităţii şi a suveranităţii Republicii Moldova, asupra teritoriului său”, a declarat Băsescu.
Băsescu l-a rugat pe Rompuy să analizeze posibilitatea găsirii unor resurse financiare europene pentru Republica Moldova. „În cazul în care sunt resurse financiare necheltuite să fie alocați procesului de interconectare energetică a Republicii Moldova la România și am vizat varianta Isaccea – Vulcănești, variantă de 400 kw și lucrări care să facă și pe teritoriul Moldovei pentru garantarea furnizării la Chișinău a energiei. Avem posibilitatea să creem alte două linii de aprovizionare cu energie electrică pe Iași–Strășeni și Suceava-Bălți. Ar trebui 65 milioane euro în statația de transformare la Isaccea și 10 mil euro pe teritoriul Moldovei”, a menționat Traian Băsescu.
Totodată, președintele României a discutat cu van Rompuy despre problema vizelor. ,,Am ridicat din nou problema vizelor care e pe drum bun și un punct aparte a fost procesul de pregărire a semnării a acordului de asociere și liber schimb pe care Moldova l-a parafat la Vilnius. Analiza arată că până la sfârșitul lunii august s-ar putea semna cele două acorduri”, a conchis acesta.