Problema şcolilor cu predare în limba română, care funcționează cu scrisul în baza grafiei latine, din regiunea transnistreană a ajuns în atenţia Comisiei Europene.
Bruxelles-ul este profund preocupat de evoluţiile recente pe acest subiect şi se opune ferm metodelor prin care autorităţile transnistrene ar putea să interfereze în procesul educaţional, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Politica de Vecinătate, Stefan Fule, într-o declaraţie pentru Radio Iaşi.
Stano a mai precizat că Uniunea Europeană, ca un participant activ al procesului de negocieri în formatul 5 +2, este gata să ofere toată asistenţa necesarăautorităților de la Chişinău şi Tiraspol pentru îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a populaţiei care locuieşte pe ambele maluri ale Nistrului şi care ar pune bazele pentru soluţionarea viabilă a acestui conflict.
InfoPrut amintește că în regiunea transnistreană funcționează opt instituții cu scrisul în baza grafiei latine: Liceul teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Liceul teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, Liceul „Mihai Eminescu” din Corjova (cu elevi din Dubăsari), Liceul „Evrica” din Râbniţa, Liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol (cu sediul la Doroţcaia), Gimnaziul Corjova, Gimnaziul Roghi şi Şcoala-internat din Tighina. Acestea se confruntă cu nenumărate dificultăți venite din partea autorităților separatiste, precum blocarea conturilor din bancă, tăierea utilităților, amenințarea părinților ai căror copii învață în cadrul acestor școli, supraveghere și control din partea miliției transnistrene.