Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, a trecut în revistă implicaţiile acţiunilor pe care Moscova le întreprinde în regiune, după ce regiunea transnistreană a cerut integrarea în Federaţia Rusă.
Dungaciu susține că după criza din Ucraina este limpede că Rep. Moldova nu are nici o garanţie de securitate, iar ideea de neutralitate (negarantată) din Constituţie nu înseamnă, de fapt, nimic.
„Iluzia neutralităţii şi jocul inteligent la două capete şi cu Estul şi cu Vestul – rămân ceea ce sunt: iluzii naive şi primejdioase”, a explicat acesta pentru publicația Adevărul.
Totodată, după evenimentele din Crimeea, Chişinăul va trebui să îşi gândească, cel puţin implicit, viitorul european „fără Transnistria, pentru că e greu de imaginat că trupele ruseşti se vor (mai) retrage vreodată de acolo, iar o soluţionare a conflictului s-ar putea produce în interesul Republicii Moldova”.
Directorul ISPRI a subliniat că, „indiferent în ce formă şi context strategic, recunoaşterea sau înglobarea Transnistriei de către Rusia înseamnă unda verde a Moscovei pentru reunificarea României cu Rep. Moldova”.
Tocmai din acest motiv, susține expertul, Rusia nu va recunoștea regiunea transnistreană și va continua să țină atât Ucraina, cât și Rep. Moldova „prinse în laț”.
Citiți mai mult aici.
InfoPrut amintește că preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a înaintat preşedintelui Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, o scrisoare în care solicită includerea în legislația Rusiei a posibilităţii de alipire a Transnistriei la Rusia.