Cu ocazia Zilei Naționale de Cinstire a Victimelor Masacrelor, Deportărilor, Foametei și Represiunilor Sovietice din Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia, care din 2011 se marchează în fiecare zi de 1 aprilie, luni 31 martie 2014, ora 18:00 la Clubul Țăranului, are loc premiera de sală a documentarului ,,Memorialului deportaților”, realizat de FILARET ACATRINEI (o producție TVR INTERNATIONAL, imaginea VIOREL NICOLAU). Filmul evocă suferința deportaților români , pierduți în zonele asiatice, visând întoarcerea la vetrele lor, revenire pe care doar putini dintre ei au mai apucat-o.
Evenimentul este organizat de Institutul ,,Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate, asociație din cadrul Acțiunii 2012, Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români, în colaborare cu Clubul Țăranului Român.
InfoPrut menționează că pe 1 aprilie se împlinesc 73 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă (regiunea Cernăuţi, în prezent aflată în componenţa Ucrainei, după raptul sovietic al nordului Bucovinei istorice), o zi care se înscrie în calendarul crimelor împotriva umanităţii. Ca urmare a ultimatumului primit la 28 iunie 1940 din partea Uniunii Sovietice, România a fost obligată să cedeze Basarabia, teritoriul dintre Prut şi Nistru, şi partea de nord a Bucovinei; la 1 aprilie 1941, în locul numit Fântâna Albă, aproximativ 2-3000 de români (numărul nu se cunoaște cu exactitate), locuitori ai satelor de pe valea Siretului, care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, au fost împușcați sau înjunghiați de către grănicerii sovietici și aruncați în groape comune, peste care s-a turnat var stins.
Ziua de 1 aprilie a fost instituită Zi Națională, de ,,cinstire a memoriei românilor-victime ale masacrelor de la Fântâna Albă si alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic in Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie”, de către Parlamentul României, prin Legea nr. 68/10 mai 2011.