900 de primari din Republica Moldova au fost informați cu privire la regulamentul competiției ,,Mașină românească pentru localitate românească”, un instrument pentru evitarea fraudării recensământului populației și locuințelor din 12-25 mai.
Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul campaniei organizate de Mișcarea Civică Tinerii Moldovei vor fi premiate primele 3 localități din republică în care vor fi înregistrați cei mai mulți români, procentual. Primul loc va avea asigurată o mașină marca Dacia Duster, an de fabricație 2014. Mașina va intra în posesia primăriei și reprezintă o donație din partea unei persoane fizice. A doua localitate cu procentul cel mai mare de români declarați va avea șansa de a-și trimite toți elevii (clasele I-XII) pe litoralul Mării Negre în timpul sezonului estival, toate cheltuielile (cazare, masă, transport, formalități ș.a.) fiind asigurate de către organizatori. Premiul este garantat de către Consiliul județean Constanța. A treia localitate din topul localităților românești din Republica Moldova va primi din partea Tinerilor Moldovei cursuri de instruire pentru funcționarii primăriei în vederea accesării fondurilor europene. Cursurile sunt acreditate în Uniunea Europeană și sunt organizate de specialiști în domeniu, cu vastă experiență în atragerea fondurilor europene. Premiile se acordă imediat după anunțarea rezultatelor de către Biroul Național de Statistică.
Co-președintele Tinerilor Moldovei, Anatol Ursu, a precizat că prin intermediul campaniei ,,Mașină românească pentru comunitate românească”, mișcarea civică își propune îmbunătățirea situației în comunitățile locale. ,,Renato Usatâi nu a felicitat niciodată profesorii din Ungheni, îi felicită pe cei din satul său natal, Vlad Filat, la rândul său, a ridicat un centru de sănătate în Lăpuşna, nu în Ialoveni. Tot așa este firească și dorința noastră de a ajuta comunităţile de români și nu pe acelea în care suntem întâmpinaţi cu ostilitate atunci când mergem să organizăm marşuri sau campanii de informare”, a subliniat Anatol Ursu.
InfoPrut menționează că Biroul Național de Statistică nu a identificat încă toți recenzorii necesari pentru recensământ, iar campania de informare cu privire la acest proces a început de-abia în urmă cu două săptămâni.