Întrebată dacă există o diferență între conceptele de ,,naționalitate” și ,,etnie”, în contextul întrebărilor delicate din cadrul Recensământului Populației și Locuințelor, Lucia Spoială, directorul Biroului Național de Statistică, a replicat pentru ziarul Timpul că răspunsul depinde de dicționarul din care s-ar putea informa respondenții. Totodată, Lucia Spoială nu a putut numi vreun dicționar în care cei doi termeni să fie echivalenți.
Este regretabil că directorul instituției guvernamentale responsabile cu organizarea și desfășurarea recensământului nu cunoaște semnificația noțiunilor de ,,naționalitate” și ,,etnie”, mai cu seamă că aspectul identitar a fost manipulat de comuniști la recensământul din 2004, demonstrându-i inutilitatea ca mărturie despre identitatea populației. Această situație s-ar putea repeta anul acesta.
Naționalitatea descrie o comunitate de oameni cu origine, limbă şi tradiţii culturale comune, definește apartenența cuiva la un anumit grup etnic, fără legatură cu cetățenia. Așadar, atât la rubrica ,,naționalitate”, cât și la ,,etnie”, majoritatea locuitorilor Republicii Moldova ar trebui să se declare români. Nu există națiunea Republicii Moldova, adică moldovenească, ci cea română, pe ambele maluri ale Prutului, iar etnia populației este românească, deoarece Republica Moldova împărtășește cu România mituri ale originii, o istorie şi o cultură comună. România și Republica Moldova sunt două state românești, având o singură națiune.