La Clubul Țăranului din București va avea loc vineri, ora 18:00, evenimentul prezentării volumului ,,Românii din jurul României”, al economistului, conferențiarului universitar, publicistului și fotografului Vasile Șoimaru. În același cadru va fi lansată și ediția a 2-a a lucrării „Cotul Donului 1942”.
De aproape 20 de ani, Vasile Șoimaru este autor, inițiator și coordonator al mai multor proiecte editoriale, majoritatea incluzând fotografii de-ale sale: M. Vulcănescu. „Litanii pentru trei stări: poezie, teatru, traduceri” (2004), N. Iorga. „Cugetări” (2005), “Născut în Cornova: omagiu lui Paul Mihail” (2006), V. Muravschi. „Atitudini în ani de restriște” (2009); Călin Turuta. „Mesaje durute: [eseuri și poezii]” (2012); S. Plămădeală. „Departe – aproape. 100 de poezii românești din Kazahstan” (2011); Al. Memei. „Teroarea comunistă în RASSM (1924-1940) și RSSM (1944-1947)” (2012). În 2013 a coordonat editarea a patru volume, inclusiv: Leonida Lari. „Se duce vara vieții…” [poezie, proză] și Gheorge Pârlea. „O punte peste Prut”: [eseuri, poezii, cugetări]; a sprijinit editarea (inclusiv prin imagini foto, referințe și o prefață) a șase cărți de publicistică ale lui C. Bobeică (1999-2013) etc. Cărțile lui Vasile Șoimaru sau cele editate cu contribuția sa, au beneficiat de lansări și de recenzii elogioase atât la Chișinău, cât și la București, Iași, Alba Iulia, Sibiu, Piatra Neamț, Huși, Roman, Bârlad, Ploiești etc., precum și la Cernăuți, în Cehia, Bulgaria, R. Macedonia, Serbia, Albania, Polonia. Albumul-monografie “Românii din jurul României în imagini” a beneficiat de peste 150 de recenzii, 50 de lansări, precum și de ample prezentări TVR, Pro TV – București, Radio România Internațional, Radio Vocea Basarabiei etc. De mai bine de două decenii se manifestă și ca un maestru al artei fotografice, organizând și numeroase expoziții foto: la Chișinău, Ungheni, Cernăuți, București, Alba Iulia, Fălticeni, Praga, Gyula (Ungaria), Uzdin (Voivodina – Serbia), Skopje (Macedonia) etc. Sute de creații fotografice de Vasile Șoimaru sunt reproduse în periodice și pe site-uri de la Chișinău, Cernăuți, București, alte orașe din România; din Bulgaria, Serbia, Franța, Germania, Canada, SUA etc. A organizat o serie de conferințe, colocvii și simpozioane comemorative sau omagiale, dedicate unor personalități marcante ale culturii, științei, economiei românești: D. Gusti, H. Stahl, O. Bădina, M. Vulcănescu, N. Iorga, Paul Mihail, T. Herseni, A. Golopenția, Sanda Golopenția-Eretescu, Zamfira Mihail, prof. univ. dr. Dinu Ursu (Odesa) ș.a. A făcut multe donații de carte și fotografii unor biblioteci (inclusiv Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, BM „B.P. Hasdeu”, Bibliotecii Academiei Române, bibliotecii din satul natal etc.). A fondat „biblioteci basarabene” în comunele Drăgănești, jud. Neamț, și Miroslăvești, jud. Iași.
Evenimentul de la Clubul Țăranului este organizat la inițiativa Institutului ,,Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate.