Preşedinţia României a făcut public textul Declaraţiei Summitului NATO din Ţara Galilor, în care sunt prezentate planurile de reacţie ale Alianţei, stabilite ca urmare a acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei și care includ referiri și la Republica Moldova. În primul rând, Aliații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul provocator al Rusiei față de Republica Moldova, dar și față de Georgia. ,,Suntem îngrijoraţi de modul repetitiv al Rusiei de nerespectare a dreptului internaţional, inclusiv a Cartei ONU; comportamentul său faţă de Georgia şi Republica Moldova; violarea aranjamentelor şi angajamentelor fundamentale de securitate europeană, inclusiv cele din Actul Final de la Helsinki; ne-implementarea îndelungată a Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa şi recurgerea la instrumente militare şi de altă natură pentru a-şi forţa vecinii. Aceasta ameninţă ordinea internaţională bazată pe reguli şi constituie o provocare la adresa securităţii euro-atlantice”, se arată în declarație.
Participanții la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic din Țara Galilor au subliniat faptul că vor continua să sprijine dreptul partenerilor de a face alegeri independente şi suverane de politică externă şi de securitate, fără presiune sau coerciţie externe. ,,Aliaţii rămân, totodată, angajaţi în sprijinul lor pentru integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei şi Republicii Moldova”, se precizează în declarație.
În ceea ce privește conflictul transnistrean, Aliații au oferit asigurări că vor susține eforturile pentru soluţionarea paşnică, pe baza principiilor şi normelor de drept internaţional, a Cartei ONU şi Actului Final de la Helsinki. ,,Cerem tuturor părţilor să se angajeze constructiv şi cu voinţă politică întărită în soluţionarea paşnică a conflictelor, în cadrul formatelor de negociere stabilit”, au comunicat participanții la summit.
În Declarația Summitului NATO este stipulată lansarea Iniţiativei Consolidării Capacităţilor de Apărare NATO, de care va beneficia Republica Moldova, alături de Georgia și Iordania. Măsura vizează ,,expertiza extinsă a NATO în privinţa sprijinului, consilierii şi asistenţei oferite ţărilor pentru construirea capacităţilor de apărare şi securitate conexe”.
InfoPrut precizează că la Summitul NATO care a avut loc în zilele de 4-5 septembrie au participat șefi de stat si de guvern din 28 de țări membre ale NATO, precum și lideri din 33 de state partenere ale Alianței și din state care participă la misiunea din Afganistan (ISAF).