Reprezentanții ANRE din Republica Moldova și România au semnat astăzi, 2 octombrie, un acord de colaborare care îi va permite Chișinăului să beneficieze de experiența României în procesul de implementare a legislației europene inclusă în Pachetul energetic III.
Acordul a fost semnat de către directorul ANRE Moldova, Sergiu Ciobanu, şi de omologul său de la București Niculae Havrileţ.
Directorul ANRE Moldova a spus că necesitatea încheierii acestui acord vine ca urmare a mai multor proiecte comune de infrastructură care se află pe rol, printre care gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat la sfârșitul lunii august.
„Am decis să venim cu o abordare în paralel cu aceste proiecte. Avem toată deschiderea colegilor din România, nu avem bariere de comunicare. Este important să avem susţinerea colegilor din România în modificarea legilor. Preluăm o experienţă europeană, o experienţă bună. Astăzi e o zi istorică pentru instituţiile noastre”, a menţionat Sergiu Ciobanu, potrivit Privesc.eu.
La rândul său, preşedintele ANRE România a subliniat că instituţia pe care o conduce va ajuta agenția din Republica Moldova în transpunerea Pachetului Energetic III al Uniunii Europene în legislaţia naţională.
„Acordul de colaborare presupune transmiterea experienței române, astfel încât să săriți etapele și să nu mai treceți prin etape în procesul de elaborarea a reglementărilor. Va ușura munca în instituirea unei reglementări și înlătura unele probleme posibile cu care Moldova s-ar putea confrunta pe parcursul realizării acestora”, a precizat Niculae Havrileţ.
Republica Moldova a devenit membră a Tratatului Comunităţii Energetice din luna mai 2010. În data de 6 octombrie 2011 a avut loc la Chişinău şedinţa Tratatului Comunităţii Energetice la care a fost adoptată decizia de implementare de către membrii comunităţii a legislaţiei europene inclusă în al III-lea pachet energetic. Principalele aspecte pe care le promovează acest pachet de reguli constau în separarea producerii, transportului şi distribuţie în sectorul gazelor naturale şi energiei electrice, acordarea unor competenţe mai mari autorităţilor regulatorii şi siguranţă mai mare consumatorilor. Pachetul energetic III de asemenea stabileşte reguli de acces la infrastructura de transport pentru părţile terţe şi introduce soluţii care să facă mai dificil preluarea controlului asupra sistemelor de transport de către companiile străine (IDIS).