Grupul Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană nu se va retrage din Republica Moldova, deoarece nu există codiții în acest sens. Anunțul a fost făcut de Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău.
„Circa 1500 de militari ruși, care din motive obiective ajută la efectuarea operațiunilor de menținere a păcii și păzesc depozitele cu muniție învechită din Transnistria nu pot fi retrase ca prin magie”, a subliniat oficialul rus.
În context, Vasnețov a sugerat că pacificatorii ruși au ajutat la „oprirea războiului fratricid” și de 28 de ani contribuie la menținerea păcii pe Nistru. „Este naiv să-i învinuiești pe aceștia pentru că politicienii nu pot ajunge la un consens. Mai mult, de când sunt în Republica Moldova, am impresia că în tensionarea relațiilor dintre oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, sunt cointeresați anume cei care, în toți acești ani, au insistat public pe lichidarea statului, inclusiv și unele cercuri din afara Republicii Moldova”, a mai spus ambasadorul rus pentru TASS.
De asemenea, Vasnetsov a adăugat că în Republica Moldova sunt 200 de mii de cetățeni ruşi, pe care Federația Rusă nu-i va abandona în niciun caz.
Sursa a mai specificat că încercările de a scoate cu orice preț „Rusia din Republica Moldova” în ciuda voinței cetățenilor sunt fără nicio perspectivă.
În aceeași ordine de idei, el a spus că interzicea unor organe de presă de limbă rusă și alte măsuri împotriva Rusiei întreprinse de fosta putere de la Chișinău, subordonată oligarhului Vladimir Plahotniuc, au fost niște pași copilărești.
Mai mult, ambasadorul rus a insistat pe prezentarea unei variante distorsionate a istoriei, dar și a unei realități false, care nu are niciun substrat factologic la Chișinău.
Astfel, în opinia sa, majoritatea covârșitoare a cetățenilor din Republica Moldova nu poate da uitării eroismul buneilor care au învins fascismul, nu acceptă cenzura în mass-media rusească impusă de oligarh și nu vrea unirea Republicii Moldova cu România și aderarea la NATO. „Oare pot fi dați uitării buneii care au luptat umăr la umăr pentru a scăpa lumea de fascism? Sau poate din cauza cenzurii la posturile tv din Republica Moldova au suferit cetățenii ruși?”, a întrebat Vasnețov.
„Menținerea relațiilor bune cu Federația Rusă, apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă și alte măsuri luate de autoritățile de la Chișinău, pe care unii politicieni de acolo le critică sunt în primul rând importante pentru Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru apelurile făcute în legătură cu aderarea la NATO sau unirea cu România, împotriva cărora sunt majoritatea cetățenilor din Republica Moldova”, consideră ambasadorul rus.