”Așteptăm twitt-ul lui Dima Rogozin și comunicatul MID –ului…,” scria ieri un prieten pe facebook.
De ce aștepta? Din același motiv din care Iulia apărea pentru prima dată cu această mutriță: ” 😀 ”
”Scrii tu despre declarația lui Băsescu?” întreba ea chicotind, anticipând niște reacții pe rețelele de socializare.
Am văzut…, am spus eu, amintindu-mi de alte două evenimente: unul de acum două luni și altul de acum doi ani. Nu există nicio conexiune între ele, dar eu trag linii, chiar și acolo unde acestea, posibil, nu au utilitate.
1. Evenimentele din vara asta:
Adevărul a publicat ieri un interviu cu președintele României, Traian Băsescu, în care acesta declara:
”… Republica Moldova a fost pământ românesc şi este pământ românesc. Nu-i poate lua nimeni această identitate de fost teritoriu românesc, locuit de români, iar acum este un teritoriu zămislit în frontierele României. Şi vreau să se înţeleagă foarte bine: salut, susţin independenţa Republicii Moldova, dar asta nu mă îndreptăţeşte ca şef de stat să falsific istoria.”
Deși, recunosc, mă așteptam ca această declarație a președintelui român să fie trecută din cont în cont pe facebook, lumea a reacționat mai domol. Moderația discursivă a domnit ieri pe facebook, dar și în presă. Ne maturizăm, facem analize mai la rece sau, pur și simplu, s-au reorganizat prioritățile în timp ce lumea a plecat care și pe unde în vacanță? Nu de alta, dar în ultima lună pe facebook s-a micșorat considerabil numărul utilizatorilor online… .
Dacă am reținut eu bine momentul din iunie, atunci MID-ul rus (Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse) a avut o reacție oficială abia la începutul săptămânii următoare, care a urmat recepției organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău, la care Andrei Popov, vice-ministru al MAEIE al Republicii Moldova (recepția se consuma într-o zi de vineri?) a avut un comportament mai neobișnuit pentru un oficial moldovean. Apoi declarațiile din luna august ale lui Traian Băsescu și ”scandalul diplomatic” ruso-român…, precum și veșnicele pretenții imperialiste ale României față de statul vecin.
2. Evenimentele de acum doi ani:
”Președintele rus, Dmitrii Medvedev, a creat o comisie specială de contracarare a încercarilor tot mai agresive de rescriere a istoriei în prejudiciul Rusiei. Adepții creării unei asemenea comisii confirmă necesitatea acesteia în lupta cu propaganda antirusă pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, pe care Moscova îl consideră drept spațiu de interes geostrategic. Cu toate acestea, istoricii liberali numesc această inițiativă drept o tentativă de reîntoarcere la regimul de control al epocii sovietice.
(…)
Medvedev a împuternicit această comisie, în care sunt incluși înalți funcționari militari, oameni de stat și reprezentanți ai serviciilor de informație, să facă investigații, să găsească documente istorice, să aducă martori și experți, să formuleze și să prezinte președintelui țării posibile variante de reactie la actele de falsificare.” (dacă vă interează și restul poveștii citiți aici)
3. Eveniment de azi:
REGNUM scrie (reproduc doar o propoziție):
”URSS nu a recunoscut niciodată anexarea Basarabiei de către România… .” (interpetarea istoriei de către REGNUM o citiți aici)
Așa și? Pe cine interesează pe cine a recunoscut ceva care nu mai există???????????????
Acum doi ani, în preajma sărbătoririi victoriei armatei ruse asupra Germaniei fasciste, când în Piața Roșie avea loc parada militară, Medvedev a declarat că încercările de falsificare a istoriei au devenit insuportabile.
“Asemenea încercări au devenit rigide, murdare, agresive, – a menționat acesta în videoblogul său,- trebuie să impunem adevărul istoric.”
Acum niște idei:
– Doi președinți a două state diferite nu admit falsificarea istoriei. Diferența o face faptul că unul e mai președinte decât celălalt. Rămâne să aflăm care dintre ei e mai președinte. Dacă vă gândiți că îl am în minte pe Dmitrii Medvedev, vă rog, să o mai faceți încă o dată.
– Dacă rușii au dreptul la o asemenea comisie care să le ”indice” adevărul istoric, eu de ce nu aș avea?
– De ce istoria lor e mai istorie ca a mea?
– De ce suportul acordat de autoritățile ruse enticilor ruși din Republica Moldova trebuie să fie acceptat ca atare, iar cel acordat de autoritățile române etnicilor și cetățenilor români, care locuiesc dincolo de Prut trebuie să fie interpretat ca manifestare de imperialism în stare pură?
– Rușii tot îi dau cu rezultatele recensământului din 2004. Țin să le aduc la cunoștință că pe mine atunci niciun operator angajat în acest proces nu m-a întrebat cine sunt și ce limbă vorbesc!
– Twitt-ul! Comunicatul! Vor fi sau nu vor fi? Asta-i întrebarea!
Intuiția îmi spune că nu vor urma…, dar nici nu va fi uitată declarația aceasta:
”Republica Moldova a fost pământ românesc şi este pământ românesc.”
Toate interpretările la timpul lor … 😉
Sursa imagine: Marius Sescu