Ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr a declarat că locul doi în topul Băncii Mondiale a țărilor reformatoare este unul onorabil, doar că își dorește ca în anul următor Moldova să dețină întâietatea. Această declarație a fost făcută în cadrul unei şedinţe de evaluare a rezultatelor studiului „Doing business 2012” al Băncii Mondiale, convocată de Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, transmite Serviciul Comunicare și Relații cu Presa a Ministerului Economiei al Republicii Moldova.
Valeriu Lazăr a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la îmbunătăţirea ratingului Republicii Moldova cu 18 poziţii, până la locul 81 în topul Băncii Mondiale privind uşurinţa desfăşurării afacerilor.
Totodată, viceprim-ministrul a atras atenţia asupra unor carenţe dezvăluite de ultimul raport „Doing business”, printre care emiterea permiselor în construcţii, protecţia investitorilor şi comerţul transfrontalier. Ultimul indicator reflectă problemele cu care se confruntă agenţii economici în administrarea vamală şi care urmează a fi abordate cu prioritate.
„Salutăm această apreciere a Băncii Mondiale pentru reformele iniţiate şi promovate de noi. Am început deja evaluarea carenţelor indicate în raportul Băncii Mondiale în vederea înlăturării lor cât mai rapide. Ne-am propus o agendă ambiţioasă în acest sens, pentru că locul doi în topul ţărilor reformatoare este unul onorabil, dar vrem să deţinem întâietatea în anul viitor”, a spus viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.
Reformele planificate pentru anul acesta şi anul 2012 prevăd adoptarea mai multor legi incluse şi în matricea de politici convenită cu Banca Mondială, printre care adoptarea unui nou Cod al construcţiilor, implementarea unor legi recent aprobate, cum ar fi Legea privind Ghişeul unic şi cea privind autorizările în activitatea de întreprinzător. În acelaşi timp, urmează a fi aprobate planul de acţiuni privind eliminarea barierelor netarifare în comerţ şi Legea privind reglementarea controalelor şi inspecţiilor de stat, elaborate de Ministerul Economiei şi recent transmise Guvernului, cu solicitarea de a le examina în regim de urgenţă.
Potrivit raportului Băncii Mondiale „Doing business 2012” publicat la 20 octombrie curent, Republica Moldova a implementat reforme în patru domenii examinate de raportul Doing Business: Lansarea afacerii, Obţinerea unui credit (informaţii creditare), Executarea contractelor, Rezolvarea insolvabilităţii. Astfel, Moldova s-a plasat pe locul 2 în top 10 ţări din lume care au implementat reforme în domeniul reglementării activităţii de întreprinzător ce au dus la îmbunătăţirea climatului de afaceri. Drept urmare, R. Moldova a săltat 18 poziţii în rankingul Băncii Mondiale privind uşurinţa desfăşurării afacerilor, pe poziţia 81.