Procesul de consolidare a relațiilor dintre România și Republica Moldova se dezvoltă și în domeniul justiției. În luna octombrie au loc mai multe proiecte cu participarea juriștilor din cele două state.
Între 1-3 octombrie a avut loc la Brașov seminarul „Pilon de colaborare în justiție: România – Moldova”. Seminarul este una dintre activitățile proiectului omonim finanțat de Programul de Dezvoltare al Națiunilor Unite și derulat de Freedom House România, în parteneriat cu Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Uniunea Națională a Judecătorilor din România. Scopul acestui proiect (2010-2011) este îmbunătățirea actului juridic din Republica Moldova, prin punerea în contact direct a 8 judecători moldoveni cu sistemul judiciar din România.
La Iași, în perioada 22-23 octombrie, Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza și Asociația Magistraților din Iași (AMI) organizează conferința internațională „Identificarea autorităților responsabile pentru condamnările suferite de România și Republica Moldova la CEDO. Răspunderea persoanelor vinovate”. În cadrul acestui eveniment se va prezenta un studiu în ceea ce privește condamnările României și Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar va fi abordată și problematica antrenării răspunderii persoanelor vinovate de condamnările la CEDO, plecând de la cadrul legal existent.
Un raport al CEDO prezentat în primăvara acestui an a indicat că România a fost depășită în 2009 doar de Republica Moldova în ceea ce privește despăgubirile impuse la plata în urma condamnărilor rămase definitive. Din dosarele celebre care au implicat cele două state amintim dosarul mitropoliei Basarabiei, dosarul păstrării dublei cetățenii pentru deputații Republicii Moldova precum și dosarul retragerii licenței de emisie a TVR.