Clubul Maramureşenilor din dreapta Tisei a organizat, sâmbătă, 10 decembrie, o nouă ediție a Serii Maramureşene, eveniment care a adunat la sediul Asociației 21 decembrie 1989 peste 100 de persoane, prieteni mai vechi sau mai noi de-ai Clubului sau oameni curioși să vadă ce se se întâmplă la o seară organizată de maramureșeni originari din Ucraina.
Ajunsă la a X-a ediţie , Seara Maramureșeană a fost și anul acesta un succes, invitații fiind uimiți de bucatele preparate de moroșencele noastre, de pălinca adusă tocmai de peste Tisa și de învârtitele și horile specifice zonei Maramureșului. Strada Batiștei din București a devenit astfel o uliță dintr-un sat maramureșean, unde, pe vremuri, lumea se aduna să se veselească.
Clubul Maramureșenilor din dreapta Tisei a demonstrat încă o dată că tradițiile poporului român reprezintă un ele ment important care ne unește, ne face să fim mândri de originea noastră și să nu uităm d e unde venim. Ediția de anul acesta a fost dedicată unei comunități de români despre care se cunosc foarte puține lucruri. Este vorba despre „volohii” din Transcarpatia, aproape 2.000 de suflete care vorbesc o limbă română arhaică şi nu ştiu aproape nimic despre România. Aceștia locuiesc în localitatea Poroșcovo, la 200 de kilometri de orășelul românesc Slatina din dreapta Tisei. Ne dorim să găsim soluţii pentru a-i ajuta pe aceşti oameni, care sunt marginalizaţi şi trăiesc în condiţii greu de imaginat. Mai multe detalii despre această comunitate pot fi găsite AICI.
Ne-am bucurat să vedem la Seara Maramureşeană persoane care nu au mai fost şi la ediţiile anterioare şi, de asemenea, ne-a încântat să descoperim oameni care ţin la tradiţiile şi obiceiurile româneşti, fie ele din Maramureş, Moldova sau Oltenia. Ne propunem să organizăm cât mai multe astfel de evenimente, să arătăm că românii sunt uniţi, că ne pasă de viitorul poporului nostru şi că nu vom renunţa niciodată la limba, tradiţiile şi cultura neamului românesc. Vom fi întotdeauna alături de cei care contribuie la promovarea valorilor româneşti şi la păstrarea identităţii noastre oriunde în lume.
Autor: Sergiu Dan
Sursa: Dincolo de Tisa