Alegerile pentru a V-a legislatură a Sovietului Suprem, organul legislativ al așa-numitei Republică Moldovenească Nistreană (Transnistria), vor avea loc pe 12 decembrie a.c. . Înscrierea candidaților în campania electorală a putut fi posibilă până pe 1 noiembrie.
În articolul „Toți o apă și-un pământ”, jurnalistul Europei Libere, Radu Benea, face o analiză a principalelor forțe politice din regiunea transnistreană:
Este vorba întâi de toate despre partidul Obnovlenie, despre care se spune că ar reprezenta interesele companiei Sherif şi care deţine controlul asupra celor mai profitabile afaceri în Transnistria. Obnovlenie a avut în ultimii ani anumite divergenţe cu liderul transnistrean Igor Smirnov, ceea i-a creat însă o falsă imagine de opozant politic al regimului de la Tiraspol. Confruntarea politică cu Igor Smirnov s-a încheiat cu demisia din vara acestui an a liderului partidului Obnovlenie Evgheni Şevciuc şi plecarea sa, aparent benevolă, din funcţia de preşedinte al Sovietului suprem. La aceste alegeri, Partidul Obnovlenie participă în bloc cu organizaţia de tineret Prorâv, cunoscută prin poziţia sa radicală anti-occidentală şi anti-Chişinău, precum şi în bloc cu o altă aşa-numită forţă pro-prezidenţială de la Tiraspol, Partidul Spravedlivaia Respublika.
Un alt concurent electoral, mai mult sau mai puţin demn de luat în seamă potrivit analiştilor politici de la Tiraspol, este blocul Edinenie, creat recent, şi care a întrunit mai multe organizaţii obşteşti ce îşi arogă titlul de adevărata forţă pro-prezidenţială din Transnistria. Însă Edinenie nu a finalizat în timp util procedurile birocratice şi nu a reuşit să se înregistreze în campanie, aşa că reprezentanţii săi vor participa la alegeri în calitate de candidaţi independenţi, sistemul electoral din Transnistria, amintim, fiind pe circumscripţii uninominale.
La rolul de opozant în aceste alegeri pretinde Partidul Comuniştilor condus de tânărul Oleg Horjan. Comuniştii transnistreni însă nu au reuşit niciodată să depăşească pragul electoral. Ţinând cont că puterea de la Tiraspol nu a ezitat niciodată să aplice mecanismele represive faţă de această forţă politică, experţi de la Tiraspol evită să se pronunţe asupra şanselor ca opoziţia transnistreană să capete reprezentare şi tribună în Sovietul Suprem, mai ales că în primăvara anului viitor în stânga Nistrului ar urma să aibă loc şi aşa-numitele alegeri prezidenţiale.
Alegerile în Transnistria se desfăşoară după circumscripţiile uninominale. Deputaţii sunt aleşi pe un termen de cinci ani. În componenţa actuală a organului legislativ majoritatea deputaţilor fac parte din partidul „Obnovlenie” (23 din 43). Preşedintele Parlamentului la fel este membru al acestui partid, Anatolii Caminschi.
Tot pe 12 decembrie, au loc alegeri în Găgăuzia, regiune cu statut autonom din cadrul Republicii Moldova. De altfel, principalul oraș din Găgăuzia, este înfrățit cu Tiraspolul.