Pe 26 decembrie 2011 Comisia Electorală Centrală de la Tiraspol a făcut publice rezultatele preliminare ale celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui nerecunoscutei republici moldovenești nistrene. Conform acestora noul lider al Transistriei a fost ales Evghenii Șevciuc, care a obținut 73,88% din voturile locuitorilor din această regiune. Contracandidatul său, Anatolii Kaminskii, susținut de Moscova, a reușit să obțină doar 19,67% din voturile electoratului transnistrean. În primele sale declarații post-electorale, făcute pe 27 decembrie 2011, noul lider de la Tiraspol a confirmat faptul că prima sa vizită de lucru în calitatea de președinte al nerecunoscutei republici nistrene o va efectua la Moscova. (Olvia, Moldpres, Dniester.ru, Vocea Rusiei, MID.ru, Nezavisimaia Gazeta)
Cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile președintelui nerecunoscutei republici moldovenești nistrene a avut loc pe 25 decembrie 2011. Lupta electorală s-a desfășurat fără participarea lui Igor Smirnov, care s-a aflat la conducerea regiunii timp de 20 de ani. Acesta s-a clasat pe locul trei în primul tur al alegerilor. Astfel, lupta finală i-a avut drept protagoniști pe Evghenii Șevciuc, ex-spiker al Sovietului Suprem de la Tiraspol și Anatolii Kaminskii, actualul spiker și lider al Partidului ”Obnovlenie”. Deosebirea dintre cei doi contracandidați o face susținerea declarativă a Rusiei pentru Anatolii Kaminskii.
Evghenii Șevciuc era candidatul cu cele mai puține șanse de victorie în această cursă electorală, pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc ca a fi legală. Autoostracizat din viața politică încă în anul 2009, când și-a dat demisia de la conducerea partidului ”Obnovlenie”, acesta a revenit spectaculos și a reușit într-o perioadă scurtă de timp să convingă electoratul că numai el poate să aducă schimbarea într-o Transnistrie, care aparent nu dorea nicio schimbare. Populația din stânga Nistrului a arătat pentru prima dată împotrivire autoproclamatului lider, Igor Smirnov, dar și Moscovei și candidatului acesteia, Anatolii Kaminski, – fenomen greu de explicat, mai ales în condițiile unei propagande, implementate cu grijă aproape 20 de ani, perioadă în care Republica Moldova era prezentată ca fiind cel mai mare pericol pentru statalitatea nerecunoscută a regiunii.
Cui aparține schimbarea?
După cum am menționat mai sus, numărul celor care au crezut în victoria lui Evghenii Șevciuc la alegerile din Transnistria este foarte mic. Era mult prea greu de crezut că acesta va reuși să obțină susținerea populației, mai ales după o perioadă scurtă în care a lipsit din viața politică de la Tiraspol. Fără susținerea vreunei formațiuni politice sau a unui oligarh local este mult prea dificil să gestionezi o campanie electorală. Omul serviciilor secrete ale Marii Britanii, după cum mai era numit în presa locală și cea rusă, a multiplicat avantajele pe care i le puteau aduce nu doar vârsta și educația sa, ci şi schimbarea inclusă în discurs. Această schimbare se va produce prin angajarea sa că va lua unele măsuri de stopare a declinului economic al regiunii şi de asigurare a unui trai decent, dar mai ales prin exprimarea hotărârii de a nu renunţa la demersul de recunoaștere a independenței regiunii de către alți actori statali și non-statali. Șevciuc a făcut toate aceste promisiuni și este greu de crezut că fără susținerea financiară și politică a unor forțe externe, dar mai ales a Moscovei putea să obțină atât de ușor votul de încredere din partea populației. Aceasta este senzația pe care o lasă în urmă modul în care acesta l-a detronat pe Igor Smirnov.
Continuare: CSEEA