Gravuri ale pictorilor japonezi contemporani au fost vernisate la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Lucrările a zece artiști care au explorat extinderea gamei de exprimare a artei contemporane, utilizând tehnica de imprimare în anii 1970, pot fi admirate până pe 12 martie, transmite IPN.
„Este o expoziție care ne ilustrează o legătură dintre arta tradițională și cu cea de astăzi, dar o găsim foarte bine sincronizată cu arta europeană, pentru că astăzi tendințile estetice și aspirațiile artiștilor sunt atât de extinse, încât nu mai găsim granite ale unor culture concrete. Și în acest context am încercat să punem în valoare o serie de lucrări, pentru ca se cunoaște faptul că Muzeul Național de Artă al Moldovei deține o colecție foarte bogată de gravură japoneză”, a spus directorul general al Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
Potrivit lui Kyoji Takizawa, curatorul proiectului, gravurile realizate de pictori se remarcă atât ca diversitate a picturii, cât și ca formă individuală. Expoziția are menirea să încurajeze spectatorii să reconsidere istoria existentă a gravurilor japoneze. Într-un moment în care gravurile sunt pe cale de a fi uitate ca tendință în arta contemporană, este nevoie atât în Japonia, cât și în străinătate, de a reconsidera istoria dintr-o varietate de perspective critice.
Expoziția „Diversitate și individualitate: gravurile pictorilor japonezi contemporani” a fost organizată de Ambasada Japoniei în Republica Moldova, împreună cu Fundația Japonia.