Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a participat, pe 8 februarie, la lansarea volumului „Cuviosul Anatolie Tihai, însemnări etnografice”, coordonat de Vlad Cubreacov, care a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae”- Broșteni din București.
La eveniment au mai participat și Radu Șerban, fostul ambasador al României în Japonia și senatorul AUR Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni.
Lucrarea cu caracter comemorativ reprezintă un omagiu adus arhimandritului Anatolie Tihai, cleric român din Basarabia care a făcut misiune în „Țara Soarelui Răsare” între anii 1871-1890. Datorită acestuia, numărul creștinilor ortodocși a sporit de la 50, în momentul sosirii sale în statul nipon, până la aproximativ 20.000, după cei 19 ani de lucrare pastorală.
„Pe lângă primul său Jurnal și lucrarea «Sectele religioase», aceasta este cea de-a treia carte pe care o edităm. Aici vedem penița inspirată a acestui slujitor al Bisericii, care pe lângă faptul că a fost un mărturisitor al Ortodoxiei, a fost și un observator atent al vieții din Japonia. Tot ceea ce a fixat în cărțile sale rămâne peste ani o mărturie a ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă în Japonia. Pentru noi el este un model de propovăduire. Dacă el a reușit acolo, învățând limba japoneză, să ducă cuvântul lui Dumnezeu în spațiul respectiv, cu atât mai mult pe meleagurile autohtone, unde este mult mai ușor”, a subliniat Preasfințitul Antonie.
Această nouă lucrare dedicată misionarului basarabean, apărută în ediție bilingvă română-engleză, cuprinde șase articole ale arhimandritului Anatolie Tihai cuprinzând însemnările sale etnografice din spațiile în care a călătorit în efortul său misionar.
Seria publicaţiilor dedicate lucrării misionare a arhimandritului Anatolie Tihai publicate de Editura Episcopiei de Bălţi va continua cu un „Al doilea Jurnal Misionar”.