Cea mai consistentă antologie de poezie românească scrisă după 1945, cu 272 de autori publicați, dintre care 43 din Republica Moldova, a fost lansată luni, 14 februarie, la Chișinău.
La eveniment au fost prezenți oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, printre care Ana Blandiana, Ion Pop, Ion Mureșan, Adrian Popescu, Simona Popescu, Lucian Vasiliu, Emilian Galaicu-Păun, Dumitru Crudu, transmite Radio Chișinău.
Antologia în patru volume „Poezia Românească după 1945” cuprinde șapte decenii de text poetic din spațiul românesc, incluzând autori din România, Republica Moldova, cu firești deschideri, prin câteva nume reprezentative, spre Bucovina de Nord și Banatul sârbesc, dar și poezia diasporei românești din SUA, Franța, Germania și Suedia.
„Cartea are o prefață amplă care este un studiu mare asupra poeziei din această perioadă. Aproape 75 de ani, dar și fiecare autor are o notă de subsol mai amplă, sunt prezentate cărțile și creația scriitorului, prin ce s-a impus acest scriitor în poezie”, a declarat Maria Șleahtițchi, directoarea Muzeului Național al Literaturii Române de la Chișinău.
Dumitru Crudu face parte din scriitorii publicați în antologie.
„Au intrat 272 de poeți din toate zonele românofone, din toate țările unde există comunități românești, se scrie și se citește limba română. Sunt poeți și din Bulgaria, și din Ucraina, și din R. Moldova, Serbia, dar și poeți emigrați peste mări și țări. Sunt prezent și eu în această antologie. Cineva spunea, Nicolae Leahu, că antologatorul a selectat mulți poeți, dar nu tuturor a acordat același spațiu”, a spus Dumitru Crudu.
În prefața scrisă de Ion Pop, cele patru volume de poezie constituie cea mai complexă antologie de text poetic până în prezent. Aceasta a fost lansată cu ocazia inaugurării primei ediții a Zilei Naționale a Lecturii în Republica Moldova.