Rusia urmărește să stârnească o stare de panică în rândul populației Republicii Moldova, și pe un mal și pe celălalt al Nistrului, pentru a genera mobilizare în stradă și a destabiliza situația generală. De această părere este Ion Iovcev, director al liceului românesc „Lucian Blaga” de la Tiraspol.
Potrivit profesorului, recentele amenințări venite de la Moscova fac parte din războiul informațional pe care Rusia îl duce în Republica Moldova.
„Scopul Kremlinului a fost dintotdeauna acela de a menține R. Moldova sub influența Federației Ruse. Amenințările recente ale Moscovei sunt o manipulare, care nu e în favoarea Chișinăului, cu scopul de a perturba și agita populația pentru a ieși la proteste” a declarat Ion Iovcev pentru Radio Chișinău.
În acest sens, el s-a alăturat apelului venit din partea autorităților de la Chișinău, îndemnând oamenii să se informeze din surse credibile și să nu se lase manipulați.
„Vreau să mă adresez oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului să nu se dea la provocări și să înțeleagă foarte bine că situația este complicată acum și vom ieși din această dificultate, important este să păstrăm calmul și să nu ajungem acolo unde își dorește Kremlinul. Mi-e frică să nu fie infiltrați oameni din stânga Nistrului în protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Eu înțeleg că oamenii sunt foarte supărați, situația este complicată acum, dar nu depinde numai de guvernanți”, a subliniat directorul liceului românesc „Lucian Blaga” de la Tiraspol.
Profesorul a mai adăugat că așa-numiții oficiali de la Tiraspol nu ar fi cointeresați în destabilizarea relațiilor cu Chișinăul.
„Regiunea transnistreană are relații comerciale foarte intense cu Uniunea Europeană. Tiraspolul se folosește de toate privilegiile pe care le are cu Uniunea Europeană, în același timp nu plătește impozite către partea dreaptă a Nistrului. Așa-numiții lideri transnistreni nu sunt cointeresați să rupă relațiile cu Chișinăul. Ei își dau bine seama care este situația regiunii transnistrene, între Chișinău și Kiev, izolați de lumea rusă. Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski are cetățenia ucraineană, la fel ca și alți oficiali, au inclusiv afaceri în Ucraina. Toată producția, nu știu acum, dar înainte venea din Ucraina. De aceea pentru ei nu-i convenabil să execute tot ceea ce cere Moscova” a spus Ion Iovcev.
În acest sens, el a remarcat starea de incertitudine care planează în rândul populației din regiunea transnistreană pe fundalul agresiunii Rusiei în Ucraina și a războiului hibrid dus de Moscova în Republica Moldova.